RECENSIE A Year at … Saint Patrick’s & Bristol

Toen ik op de middelbare school zat, hadden we thuis een langspeelplaat van King’s College Choir met de titel ‘Hymns for all seasons’. Ik wist nog bijna niks van liturgie en het kerkelijk jaar. Het leek me nogal logisch dat je ieder lied in elk seizoen kon zingen. Nou ja, ‘Stille nacht’ misschien niet.

Text Example

advertentieEen langspeelplaat of een cd maken met daarop muziek voor het hele kerkelijk jaar, het is nog steeds een gewoonte van Engelse kathedraalkoren. Bij het beluisteren de afgelopen tijd van de cd’s A Year at Bristol en A Year at Saint Patrick’s van het label Regent Records was ik te laat voor Advent en Kerst, te vroeg voor de lijdenstijd en Pasen. Dat is dus een nadeel van zulke cd’s. De draaimolen van het kerkelijk jaar gaat mij op zulke cd’s gewoon te vlug.

Zet je je daar overheen (wat ik uiteraard heb gedaan) of ben je ongevoelig voor hoogkerkelijke gedachten, dan moet deze cd’s maar eens horen. Vooral A Year at Saint Patrick’s, opgenomen in Saint Patrick’s Cathedral in de Ierse hoofdstad Dublin, is een zeer fraaie cd. Deze kerk beschikt over een goed koor en over een goed orgel van de firma Henry Willis & Sons uit 1902. Kerkmuziek is niet altijd maar serieus, bewijzen de hilarische compositie ‘We three kings’ (je denkt even dat het lied is afgelopen, maar dan breekt de gekkigheid pas goed los)  en ‘Lord of the Dance’ (met een citaat uit Danse macabre van Camille Saint-Saëns), beide van Stuart Nicholson, de Director of Music van Saint Patrick’s. Als je in het cd-boekje Nicholsons foto ziet, kun je vermoeden dat er veel wordt gelachen in de Dublinse kathedraal.

Natuurlijk mag de plaatselijke kleur niet ontbreken op zo’n cd. Stanford is in Dublin geboren en diens I bind unto myself is (ook bekend als Saint Patrick’s Breastplate) wordt elke gedenkdag van Saint Patrick op 17 maart gezongen in de Dublinse kathedraal. David Briggs schreef in Franse stijl een Saint Patrick’s Service, waarvan het Magnificat klinkt. Ook is muziek opgenomen van George Hewson een vroegere organist van de kathedraal en een adembenemend mooi Nunc Dimittis voor mannenstemmen van Ernest Dines (1868), een van de tenoren van het koor van Saint Patrick’s.

De kathedraal heeft een bijzondere gedenkdag in het kerkelijk jaar: The Birth of Swift. De bekende schrijver – ik moest op de middelbare school diens Gulliver’s Travels in het Engels lezen – was Dean (deken) in Saint Patrick’s van 1713 tot 1745. Ieder jaar op de zondag het dichtst bij zijn sterfdag, 18 oktober, wordt in de kathedraal een herinnerings-evensong voor hem gehouden. Wat wordt daar gezongen, nou, bijvoorbeeld All wisdom cometh from the Lord. De muziek van Philip Moore (*1943) laat horen dat eigentijdse muziek meer kan zijn dan piep-knor.

Het orgel in de kathedraal van Bristol (in eerste aanleg van J.W. Walker uit 1907) is zeker zo mooi als het orgel in Dublin, maar op de cd A Year at Bristol is het slechts bij twee tracks te horen. In de Christmas carol Hodie van James Whitbourn horen we moderne klanken van koor en orgel. In Surrexit a mortuis (Hij stond op uit de dood) maken we kennis met plechtige en tegelijk uitbundige liturgische paasmuziek van niemand minder dan Charles-Marie Widor.

Voor beide cd’s geldt: ze zijn heel erg mooi opgenomen en laten koren en orgels in alle facetten uitnemend horen.

 


A Year at Saint Patrick’s

The Choir of Saint Patrick’s Cathedral, Dublin
directed by Stuart Nicholson

Creator of the stars of night (Conditor alme); A babe is born (William Mathias); We three kings (John Henry Hopkins Jr, arr. Stuart Nicholson); Epiphanie (Gaston Litaize); I bind unto myself today (from the Petrie Collection of Irish Music, arr. Charles Villiers Stanford); Magnificat (David Briggs – Saint Patrick’s Service); It is a thing most wonderful (Philip Moore); Lord of the Dance (American Shaker tune, adapt. Sydney Carter, arr. Stuart Nicholson); For lo I raise up (Stanford); Strengthen ye the weak hands (William Henry Harris); Justorum animae (Matthew Martin); Sunset and evening star (George Henry Philips Hewson); Nunc Dimittis in E (Ernest Dines); All wisdom cometh from the Lord (Philip Moore)

Regent Records – REGCD504, 75’53, booklet 16 p. (EN), prijs £ 10,00 (ca. € 11,50)

Bestellen: www.regentrecords.co.uk

 


A Year at Bristol

The Choir of Bristol Cathedral
directed by Mark Lee
Paul Walton, organ

Vigilate (Byrd); O radiant dawm (Macmillan); In the stillness (Beamish); Hodie (Whitbourn); Videte miraculum (Tallis); In exile (Sumsion); Dorp, drop slow tears (Leighton); Christus factus est (Bruckner); O vos omnes (Casals); The Reproaches (Sanders); Surrexit a mortuis (Widor); Ave Maria (Bruckner); Valiant-for-truth (Vaughan Williams); O clap your hands (Bednall)

Regent Records – REGCD514, 62’11, booklet 16 p. (EN), prijs £ 10,00 (ca. € 11,50)

Bestellen: www.regentrecords.co.uk