RECENSIE Bach door Arno van Wijk in Goes

Arno van Wijk - Bach - Goes

Vijf jaar geleden werd Arno van Wijk benoemd tot organist van de Grote Kerk in Goes. Drie jaar later maakte hij daar een cd, waarmee hij het fraaie orgel, met zijn goudbruine kast en Turkse kap, op de kaart zette. Omdat men het orgel volgend jaar wil restaureren en reviseren, maakte Van Wijk onlangs een tweede cd, waarop hij het instrument bespeelt met werken van Johann Sebastian Bach.

Text Example

advertentie Voor deze cd stelde Van Wijk een aangenaam programma samen waarin een Praeludium en twee Toccata’s worden afgewisseld met de koraalbewerkingen ‘Liebster Jesu’, ‘Von Gott will ich nicht lassen’, ‘Nun komm’, ‘Schmücke dich’, ‘Nun danket alle Gott’, ‘Kyrië/Christe/Kyrië’-manualiter en de Triosonate in Es.

Deze Bach-werken klinken in Goes niet zo kruidig als op de orgels van Hildebrandt, Trost en Silbermann waarop Bach zelf speelde. Maar het neobarokke instrument van Marcussen dat in 1970 in de oude kast (1643/1711) werd gebouwd, mag er zeker zijn: het heeft grandeur en poëzie, zodat muziek van Bach er overtuigend klinkt.

Aangenaam om naar te luisteren zijn de stukken waarin de zeventiende-eeuwse registers worden gebruikt die in het orgel overgebleven zijn. Zoals ‘Nun komm der Heiden Heiland’, met de Roerfluit en de Quintadeen van het Rugwerk en ‘Von Gott will ich nicht lassen’, met de Octaaf en de Tolkaan van het Pedaal. Eveneens bevallig klinkt de oude Rugwerk-Octaaf in de Eerste Triosonate. Maar niet minder fraai klinkt de Spitsfluit van Marcussen in het tweede deel hiervan. Ook de moderne Vox van het Echowerk, die te horen is in ‘Christe aller Welt Trost’, mag er trouwens zijn. En onmiskenbaar neobarok, maar wel imposant, klinken de verschillende samenstellingen van het volle werk in het Praeludium in C (BWV 545) en in de Toccata’s in d (BWV 565) en in F (BWV 540).

Van Wijk voert de Bachwerken uitstekend uit, in een vast tempo, met een heldere articulatie, een aangename agogiek, en soms zelfs, in ‘Liebster Jesu wir sind hier’, met een licht rubato. Vooral indrukwekkend klinkt het koraalvoorspel:’Christ unser Herr zum Jordan kam’, dat Van Wijk op louter tongwerken speelt: de Echowerk-Trompet in de rechterhand, de Rugwerk-Dulciaan 16’ in de linkerhand, en de ronde Pedaal-Trompet voor de melodie. Het doorgaans onbekende en onbeminde lied komt hier geheel tot leven!

Omdat er veel fraais te beluisteren valt, is het aanschaffen van deze cd de moeite waard. Zeker ook omdat met deze cd het groot onderhoud wordt bekostigd van een pronkstuk uit het Zeeuwse orgellandschap.

 


Arno van Wijk | Bach

Grote of Maria Magdalenakerk Goes

Toccata und Fuge d-moll, BWV 565; Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731; Von Gott will ich nicht lassen, BWV 658; Christ, unser Herr, zum Jordan kam, BWV 684; Triosonate I, BWV 525; Praeludium und Fuge C-Dur, BWV 545; Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659; Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, BWV 672; Christe, aller Welt Trost, BWV 673; Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 674; Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654; Nun danket alle Gott, BWV 657; Toccata F-Dur, BWV 540.

Label: tuliprecords.nl
Nummer:
  TURE201413
Speelduur: 58’34
Booklet: 16 pagina’s (NL/EN)
Prijs: € 18,50