RECENSIE Bach Master-Teacher Vol. 2

Text Example

advertentieOnlangs verscheen deel 2 van de in 2011 begonnen cd-serie ‘Bach: Master-Teacher’. Met deze opname toont Ingelse zichzelf ook een Master waar het op Bachs oeuvre aankomt.

Ingelse heeft ervoor gekozen om een plaat samen te stellen uit twee wat vroegere preludium-fuga’s. Tussen deze twee werken in vinden we een selectie van koralen uit het Orgelbüchlein, de vijftien Zweistimmige Inventionen en de tweede Triosonate.

Het is duidelijk dat Christiaan Ingelse zijn orgel van boven tot onder kent: prachtige registraties te over, waarbij de Inventionen zich in het bijzonder lenen voor zeer diverse registergebruik en Inventio XII onder andere opvalt in de zeer geslaagde combinatie trompet-cornet. Andere noemenswaardige registercombinaties zijn het prachtige tertsplenum in ‘Heut triumphieret’ en de verrassende, ijle fluitcombinatie in ‘Herr Jesu Christ, dich zu ons wend’. Dat de F van de Clairon 4 in ‘Gottes Sohn ist kommen’ niet helemaal goed op stemming is noem ik in dit verband maar even authentiek.

Over het orgel gesproken: het Moreau-orgel komt op deze cd bijzonder krachtig en voornaam over, met een behoorlijke gravität ook. Wellicht is dit te danken aan de recente werkzaamheden door Orgelmakerij Reil. In ieder geval lokt het mij binnenkort de kant van Gouda op om de Moreau weer eens in het echt te beluisteren.

Het spel van Ingelse is levendig, krachtig, virtuoos soms en uitgebalanceerd tegelijkertijd. Tussen al het moois valt ‘O Mensch, bewein dein Sünde groβ’ wat mij betreft wat uit de toon. Iets zakelijker continuospel had denk ik een positief effect kunnen hebben op de ‘flow’ en de retoriek in het stuk.

Het smaakt naar meer, deze Bach. Ik vraag me trouwens af of we nog meer Bach mogen verwachten uit het Goudse? Tot die tijd zetten we deel 2 nog maar eens op. [KOOS VAN ‘T HUL]

BACH – Master -Teacher – Volume 2

Grote of Sint-Janskerk Gouda

Christiaan Ingelse, organ

Praeludium et Fuga in g, BWV 535; Gottes Sohn ist kommen, BWV 600; Wir Christenleut, BWV 612; O Mensch, bewein dein Sünde Groβ, BWV 622; Heut Triumphieret Gottes Sohn, BWV 630; Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, BWV 632; 15 Zweistimmige Inventionen, BWV 772-786; Sonata II, BWV 526; Praeludium et Fuga in D, BWV 532.

Label: SGO St. Janskerk Gouda

Nummer: SGO173609052012

Speelduur: 73’01

Booklet: 16 pagina’s (NE/EN)

Prijs: € 16,00

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl