RECENSIE Cavazzoni: Complete Works for Organ

cd cavazzoni complete organ music

De werken van Girolamo Cavazzoni (ca. 1525 – na 1577) zijn van die prachtige Italiaanse juweeltjes die je blij maken. Zijn oeuvre is beheersbaar in omvang en hij weet binnen die grenzen de lengte van zijn composities goed te doseren.

Text Example

advertentieHet grootste deel van zijn orgelwerken schreef Cavazzoni voor de liturgie. Opvallend is zijn consistente toepassing van contrapunt. Hij was duidelijk een man van structuur. Als we aannemen dat Cavazzoni daadwerkelijk rond 1525 is geboren, moet hij ook een wonderkind zijn geweest. Een groot deel van zijn nalatenschap zou dan al tijdens zijn tienerjaren zijn ontstaan.

Zijn composities stellen over het algemeen geen hoge eisen aan de uitvoerder. Het geeft Federico Del Sordo de gelegenheid om veel versieringen toe te passen. Dat doet hij op een mooie, evenwichtige manier, waardoor het karakter van Cavazzoni’s werk behouden blijft. De Nova Schola Gregoriana plaatst de muziek ook binnen de liturgische context. Samen creëren ze een fascinerend verhaal.

In deze opname bespeelt Federico del Sordo het prachtige orgel van de Basilica of S. Barabara in Mantova. Dat is een uitstekende keuze, al was het maar omdat Cavazzoni adviseur was bij de bouw van het orgel. Vier jaar eerder koos Ivana Valotti ook voor dit instrument voor voor haar Cavazzoni-integrale op het label Tactus. Helemaal uniek is Del Sordo’s keuze dus niet. Het orgellandschap in Italië is gezegend met meer bijzondere historische orgels die geschikt zijn voor dit repertoire.

Brilliant Classics lijkt bezig te zijn met een integrale opname van Italiaanse orgelmuziek uit de (vroege) barokperiode. Cavazzoni staat in de schaduw van tijdgenoten zoals Merlo en Hassler, maar zijn interessante oeuvre verdient meer aandacht. De combinatie van de organist en de schola levert hier een prachtig klankdocument op. Zowel het spel als de zang zijn van hoog niveau.

Cavazzoni – Complete Organ Music

Ricercares, Canzones, Hymni, Missen, Credo’s, Magnificats

Federico Del Sordo, orgel Graziadio Antegnati (1565) van de Basilica Santa Barbara te Mantova (Italië); Nova Schola Gregoriana o.l.v. Alberto Turco

Brilliant Classics – 96192, 3 CD, TT 2.51’20, opname 06/2020, booklet 12 p. EN, prijs € 15,99 (ook streaming) | brilliantclassics.com