RECENSIE De Jong in Composition and Performance

Text Example

advertentieMargreeth de Jong bespeelt op haar nieuwe cd, Margreeth Chr. de Jong in Composition and Performance, het Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk van Middelburg. Na een eerdere cd met koraalbewerkingen in barokstijl (klik hier voor de bespreking) is dit haar tweede cd met louter eigen compositiess. Opvallend is de samenwerking met de sopraan Nienke Oostenrijk en het kamerkoor Studium Chorale. Het geheel heeft een Frans karakter, wat niet vreemd is gezien De Jongs verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

De Variations sur un Cantique Op. 1 zijn als hommage aan Marcel Dupré geschreven. De gevarieerde registratie en het contrast tussen pianissimo en fortissimo geven een alleraardigste impressie van de veelzijdigheid van het orgel. De variaties worden beëindigd met een fugato (een verband met Dupré’s Op. 7 g-moll fuga dringt zich op) en een daarop volgend virtuoze finale waarin de Jong het nodige vuurwerk laat horen.

Verrassend zijn de Three Children’s Songs for Soprano and Organ opgedragen door De Jong aan haar eigen kinderen. Deze drie korte stukjes, met elk een geheel eigen karakter, worden gaaf vertolkt door Oostenrijk. Moeiteloos weet zij zuivere crescendi te creëren en de hoge noten te raken. Dat ze uit liefde geschreven zijn, blijkt wel uit nummer twee: een wiegenlied dat wordt ingezet met een prachtige melodie. De opgewektheid van nummer drie, tezamen met de hier en daar jazz-achtige begeleiding moet de luisteraar wel vrolijk stemmen.

Op de opname en uitvoering valt weinig af te dingen. De prachtige klank van het orgel is goed vastgelegd. Erg prettig is de transparante, gearticuleerde speelwijze van de Jong. Het voorkomt dat het geheel zwaar en log aanvoelt. Voor de liefhebbers van Franse orgelmuziek is deze cd zeker een aanrader; voor wie meer affiniteit heeft met andere stijlen is het een heerlijk tussendoortje dat naar meer smaakt. [HANS MEURS]

Uitvoering: * * * * *

Opname: * * * *

Margreeth Chr. de Jong in Composition and Performance

Nieuwe Kerk Middelburg. Margreeth Chr. de Jong, organ; Nienke Oostenrijk, soprano; Studium Chorale.

Variations sur un Cantique Op. 1; A Tribute to Michiel de Ruyter; Variations on a Dutch Children’s Song; Three Children’s Songs for Soprano and Organ (mmv Nienke Oostenrijk, sopraan); Prélude, Choral varié et Fugue sur “Veni redemptor Gentium” (Nun komm, der Heiden Heiland); From Five Preludes for Christmas: “Adeste Fideles”; Fantaisie sur “Christe qui lux es et dies”; Psaume 42 pour Choeur et Orgue (mmv Studium Chorale olv Hans Leenders)

Label: Boeijenga Music Publications

Nummer: BECD003

Speelduur: 76’39

Boekje: 27 pagina’s (NL, EN)

Prijs: € 17,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl