RECENSIE Firebird – Virtuoso Organ Duets

stravinsky firebird organ duet

Ooit de grootste blokfluitist ter wereld, Frans Brüggen, stapte over naar directiewerk. Ook als dirigent werd hij zeer gewaardeerd. Toen hij als dirigent eens werd geïnterviewd, werd hem gevraagd of hij nog wel eens blok floot. Tja, dat kun je je toch goed voorstellen: na twee symfonieën van Beethoven te hebben gedirigeerd in het Concertgebouw kom je thuis en je fluit toch nog even een niemendalletje van Telemann.

Text Example

advertentieMaar het antwoord van Brüggen was verrassend. Hij blokfloot nooit meer. ‘Echt nooit meer?’, vroeg de interviewer toch maar voor de zekerheid. ‘Echt nooit meer’, was het onthutsende antwoord. Brüggen was geheel uitgefloten. De achtergrond van zo’n definitieve cesuur zou wel eens het enigszins beperkte repertoire van de blokfluit kunnen zijn.

Lopen we met het orgel hetzelfde risico? Billy’s vol Bach- en Franck-integrales … Wat missen we nog? En aangekondigde onbekende meesterwerken uit vroeger eeuwen blijken vaak terecht vergeten. Maar gelukkig worden er voor het orgel regelmatig nieuwe werken gecomponeerd. Ook leent het instrument zich uitstekend voor de kunst van het improviseren en … je kunt er orkestwerken op spelen. Of dat een ontkenning is van de omvang en de rijkdom van het orgelrepertoire, is een vraag die die niet zomaar een afdoend antwoord zal krijgen.

Firebird is een nieuwe plaat van het enthousiaste kwaliteitslabel Regent Records uit Wolverhampton. Niet een orgelfront, maar een vogel verbeeld in vlammen siert de cover. The Oxbridge Organ Duo (Benedict Lewis-Smith en Julian Collings) tekent voor drie virtuoze orgelduetten, waarvan twee getranscribeerde orkestwerken. Beide organisten leggen zich erop toe het wat verwaarloosde repertoire voor orgelduo onder de aandacht te brengen.

Zoals meestal bij organisten van gene zijde van de Noordzee komen ook deze jongens technisch niets tekort. Met een geweldige Schwung wordt dat wonderlijke werk van Ravel, Boléro, neergezet, hoewel het resultaat Herman van Vliets solo-verrichtingen in de Buurkerk van Utrecht (!) niet evenaart. Stravinsky’s Vuurvogel vliegt vurig rond onder de vaardige vier handen van The Oxbridge Organ Duo.

Het ‘orkest’ is het voor dit repertoire zeer geëigende Walker-orgel van Blackburn Cathedral. In eerste aanleg is dit instrument een Cavaillé-Coll. T.C. Lewis heeft eraan gewerkt, maar het grootste stempel drukte J.W. Walker erop, onder advies van dr. Francis Jackson uit York. Een in enkele opzichten wat atypisch Brits orgel, maar met enorme orkestrale mogelijkheden.

Voor wie zijn Billy’s reeds gevuld heeft met de canon van de orgelliteratuur en transcripties van orkestwerken geen hoogverraad vindt, is dit een zeer onderhoudend plaatje, om maar een understatement te gebruiken.

 


Firebird – Virtuoso Organ Duets

The Oxbridge Organ Duo – Organ of Blackburn Cathedral

Boléro (Maurice Ravel, tr. Andrew Senn); Paean (Stephen Paulus); The Firebird (Igor Stravinsky, tr. Guy Bovet)

Regent Records – REGCD500, TT 64’46, booklet 8 p. EN, prijs £ 10,00 | regentrecords.co.uk