RECENSIE Mainzer Dom – Festkonzert zur Weihe der neuen Domorgeln

mainzer dom orgel

Vorig jaar is het grote orgelproject in de Dom van Mainz afgesloten. Bisschop Peter Kohlgraf sprak van de ‘gebeurtenis van de eeuw’, en orgelbouwer Rieger noemde het een ‘hoogtepunt uit de geschiedenis van onze firma’. Niet voor niets, want het gaat om het integreren van drie grote orgels (het Maria-orgel, en de instrumenten in het west- en oostkoor) tot een immens instrument van in totaal 204 stemmen, gerealiseerd door de orgelbouwers Goll en Rieger. 

Text Example

advertentieOmdat de kathedraal geen ruimte laat voor één groot hoofdorgel, worden drie instrumenten op verschillende plekken in de kerk tot één instrument gecombineerd. Rieger heeft daarbij een systeem ontworpen waarbij het geluid van de orgels, gehoord in het midden van de kerk gelijktijdig klinkt. 

Afgelopen augustus speelde titulair organist Daniel Beckmann het inwijdingsconcert. Aeolus heeft daarvan een liveopname gemaakt en uitgebracht op cd. Beckmann speelt een programma wat je bij een dergelijk concert kunt verwachten: een groot Bach-werk, hoogtepunten uit de Franse en Duitse romantiek, en wat meer contemporaine muziek: twee Tango’s van Guy Bovet. 

De opname is gemaakt in SACD-kwaliteit én in 5.1 Surround. Dat laatste helpt om de ruimtelijke werking van de drie verschillende orgels te ervaren. Wie niet de apparatuur heeft om surround af te spelen hoort vooral een ‘gewoon’ groot modern symfonisch orgel. 

Maar wel een overtuigend symfonisch orgel dat het gespeelde repertoire meer dan aan kan. Daniel Beckman laat meesterschap horen in zijn uitvoeringen: beheerst, met goede smaak en kleurrijke registraties. 

Mainzer Dom – Festkonzert zur Weihe der neuen Domorgeln

Bach: Preludium, Andante & Fuga in D BWV 532 & 528,2; Bovet: Tango de quinto tono, de mano izquierda; Tango de segundo tono para los Barbaros teutónicos; Reubke: Sonate der 94. Psalm; Widor: Allegro Vivace (uit Symphonie V) en Toccata (toegift)

Daniel Beckmann, Rieger/Goll-orgels, Hohe Dom, Mainz (D) 

Aeolus – AE 11381, SACD / 5.1 Surround, TT 73′, live-opname 08/2022, booklet 32 p. EN/DU, prijs € 19,99 | aeolus-music.com