Revival van een Amsterdamse Brabander

TURE

Het orgel van de Sint Willibrorduskerk binnen de Veste, bij het publiek bekend als De Duif of de kerk ‘waar Jos Brink ooit preekte’, zou best wat meer bekendheid mogen genieten. Het instrument dat de Noord-Brabantse orgelbouwer Smits in deze katholieke kerk plaatste aan de Amsterdamse Prinsengracht, heeft een bewogen geschiedenis in bouw en restauratie. Sinds het in 2006 weer bespeelbaar is, is het instrument aan een revival bezig. En terecht, want het is een bijzonder instrument.

Text Example

advertentieDe vaste bespeler Stephan van de Wijgert laat het orgel nu horen op een boeiende cd met veel Duits Romantisch repertoire. Deels zijn het pianowerken zoals de Fantasia in d-moll van Mozart of een bewerking van het Siciliano, het middendeel uit het Pianoconcert in A van dezelfde Oostenrijkse componist. Het hoogtepunt van de cd vormt onbetwist de uitvoering van de Sonate ‘Der 94. Psalm’ van Julius Reubke.

Dit muziekstuk biedt Stephan van de Wijgert alle mogelijkheid de kleuren van zijn instrument te demonsteren. Hij maakt hiervan gretig gebruik.Daar schuilt ook het gevaar in. Soms maken registratiewisselingen de uitvoering minder doorzichtig. Het leidt de luisteraar af om iets anders niet te horen.

Daarbij komt de afstemming tussen pedaal en de verschillende werken niet altijd even goed afgewogen over. Soms is het pedaal nauwelijks te horen, andere keren klinkt het te luid. Zo vind ik in het adagio de bazuin te luid afsteken tegen de begeleidende stemmen. De afstandelijke opname is hier ook debet aan. Veel details vallen hierdoor weg.

Verder gebruikt Stephan van de Wijgert wel zeer rustige tempi. Met bijna 28,5 minuten is de uitvoering van Reubkes Sonate wat aan de trage kant. Johannes Brahms Preludium en Fuga in g-moll moet het ook vooral hebben van de registratiewisselingen, waardoor het tempo traagjes overkomt. Hierdoor valt de lyriek van dit mooie muziekstuk voor een groot deel weg. Meer vaart en accenten in de uitvoering zelf zouden de spanning van de muziek op een andere manier ten goede komen dan de vele registratiewisselingen.

Dat neemt niet weg dat deze eerste cd van dit bijzondere Brabantse orgel in de hoofdstad de moeite van het luisteren waard is. De keuze van drie stukken uit Schumanns Sechs Stücke in kanonische Form zijn een gouden greep. Ze geven een overtuigend beeld die Stephan van de Wijgert probeert te schetsen, namelijk een klein inkijkje in de uitvoeringspraktijk van de tweede helft van de negentiende eeuw. Bovendien geeft de nieuwe cd een overtuigend beeld van de schoonheid van deze onbekende Brabander in de hoofdstad.

Stephan van de Wijgert – De Duif – Amsterdam

Allegro Maestoso – uit Konzert in F (Rinck); Präludium und Fuge g-moll, WoO 10 (Brahms); Fantasie in d, KV 397 (Mozart); Andantino / Inning / Nicht so schnell – Uit: Sechs Stücke in kanonischer Form, op. 56 (Schumann); Siciliano, KV 488 (Mozart); Der 94ste Psalm, Sonate (Reubke).

Label: TulipRecords.nl
Nummer: TURE185012
Speelduur: 70’38
Booklet: 15 pagina’s (NL)
Prijs: € 18,50