RECENSIE: SEVEN – Hansjörg Fink trombone | Elmar Lehnen organ

seven trombone organ fink lehnen

Zeven. Het is voor veel mensen een heilig of magisch getal. In de christelijke traditie staat zeven symbool voor voltooiing, volkomenheid. Meer dan vijfhonderd keer komt het getal in de Bijbel voor. Voor het eerst is dat het geval in Genesis 2, aan het slot van het scheppingsverhaal. God voltooit het creatieproces op de zevende dag door die dag heilig te verklaren.

Text Example

advertentieTrombonist Hansjörg Fink en organist Elmar Lehnen nemen het Bijbelse scheppingsverhaal als uitgangspunt op hun nieuwste cd Seven. Ze baseren zich daarbij op zeven korte gedichten van theoloog Bastian Rütten. De theoloog en de musici vinden elkaar in hun fascinatie voor het onbenoembare, het mysterieuze aspect van het ontstaan van de wereld. Anders gezegd: verwondering is belangrijker van verklaring, vragen is/zijn belangrijker dan antwoorden.

In zeven klankschilderingen nemen Fink en Lehnen de luisteraar op geheel eigen wijze mee door de scheppingsgeschiedenis: van het allereerste begin tot aan de afsluitende rustdag. Een korte sequens fungeert, in wisselende gedaanten, als verbindingsstuk tussen de delen.

Lees ook
KEUZE VAN DE REDACTIE Klangbilder marianischer Choräle

Dat de twee generatiegenoten een bijzonder creatief en aan elkaar gewaagd duo vormen, bleek al uit hun eerdere producties Salve Regina en Requiem. Dit nieuwe project sluit daar naadloos op aan. Wederom is sprake van een boeiende mix van compositie en improvisatie (overigens is niet duidelijk welke delen gecomponeerd en welke delen geïmproviseerd zijn).

Lees ook
Requiem - trombone | organ

Lyrische melodieën, klassieke harmonieën, jazzy ritmes: Fink en Lehnen verbinden graag en zonder gêne verschillende stijlelementen met elkaar, daarbij alle mogelijkheden van hun instrumenten benuttend. Fink laat zijn trombone grommen en zingen; het kleurenpalet van Lehnens orgel in de Marienbasilika te Kevelaer is schier onuitputtelijk.

Wie het Bijbelse scheppingsverhaal eens op een andere manier wil beleven, kope – in de vom van deze cd – een kaartje voor de voorstelling van Hansjörg Fink en Elmar Lehnen.

 

 


SEVEN

Hansjörg Fink | trombone
Elmar Lehnen | organ

Of the beginnings; Sequence 1; Of heaven and earth; Sequence 2; Of life and water; Sequence 3; Of land, sea, plants and animals; Sequence 4; Of sun, moon and stars; Sequence 5; Of mankind; Sequence 6; Tranquility

Audite – 97.737, TT 64:02, booklet 20 p. DU/EN, prijs € 5,99 (download) – € 19,99 (cd) | audite.de