RECENSIE Thomas Trotter – From Palaces to Pleasure Gardens

Een orgel in Artis… of in de Efteling? Voor onze overburen volstrekt vanzelfsprekend – driehonderd jaar geleden althans. In de Pleasure Gardens waar de Londenaren zich destijds vermaakten, waren regelmatig vrolijke orgelklanken te beluisteren.

Text Example

advertentieBijvoorbeeld in Vauxhall Gardens, een educatief pretpark aan de Thames, tegenover Westminster. In 1737 werd daar, pal naast de muziektent, een Organ Building neergezet. Negen jaar later werd ook in Ranelagh Gardens, even stroomopwaarts, een orgel gebouwd: in de Rotunda. Dit instrument was waarschijnlijk beter af dan het openlucht-orgel in Vauxhall: die tuin was berucht om het natte pak dat je er op kon lopen, vooral in het voorjaar. De boeren wachtten daarom meestal met zaaien tot Vauxhall weer open was: want dan ging het regenen…

G.A. Canaletto: De Rotunda in Ranelagh Gardens (1751)

De Pleasure Gardens zijn inmiddels verdwenen; de orgels verplaatst en omgebouwd. Maar de muziek die er tot klinken kwam is nog springlevend. Dat is te horen op een cd die Thomas Trotter heeft gemaakt.

Op dit schijfje speelt hij Voluntaries van Hook, Pepusch, Stanley, en Concerto’s van Corelli, J.C. Bach en Händel. En hij doet dat geweldig! Zo sprankelend dat wel het lijkt alsof je voor het eerst naar Voluntaries zit te luisteren. En zo verrukkelijk dat je vergeet dat de Concerto’s eigenlijk voor een orkest zijn bedoeld.

De muziek krijgt extra glans door het instrument dat Trotter bespeelt: de Bridge (1735) in Christ Church Spitalfields, het grootste barokorgel dat Londen rijk is. Met zijn Trompetten, Cornetten, French Horn en heldere tertsen- en mixturenkoor zorgt het ervoor dat het regelmatig spettert op deze cd. Maar dan niet van de regen!

Orgelgebouw en muziektent in Vauxhall Gardens (1751)

Het moet een genoegen geweest zijn om tussen het Londense lover zulke klanken te ontwaren als Trotter horen laat. En in Artis? Misschien minder geslaagd. De kabouters in Kaatsheuvel zijn met Laaf Loetwiek, een Kakofoon en een Gavioli reeds ruimschoorts van ‘orgels’ voorzien. Maar in Kröller-Müller, of iets dergelijks? Een orgel in het groen … Aardig om ’es over na te denken!


Thomas Trotter – From Palaces to Pleasure Gardens

1735 Richard Bridge Organ of Christ Church, Spitalfields

Concerto Grosso in F major, Op 6 No 9 (Corelli, arr. Billington/Trotter); Voluntary No. 2 in D major (Hook); Voluntary No. 5 in D minor (Hook); Voluntary in C major (Pepusch); Concerto, Op 7 No 4 in D minor (Handel, arr Trotter); Voluntary in F major, Op 7 No 6 (Stanley); Concerto Op 1 No 6 in D major [W C54] (JC Bach); Voluntary No 10 in G major (Russell)

Regent Records – REGCD526, TT 71’20, booklet 20 p. EN, prijs £ 10,00 | regent-records.co.uk

Lees ook
A Giant Reborn - Het gerestaureerde Bridge-orgel van Christ Church, Spitalfields, Londen