Reconstructie 15e-eeuws orgel door Van der Putten

winold van der putten reconstructie 15-eeuws orgel bologna

Onlangs werd door orgelbouwer Winold van der Putten een vijftiende-eeuws orgel gereconstrueerd naar een afbeelding in het koor van de St. Petroniobasiliek in het Italiaanse Bologna. De opdracht daarvoor werd gegeven door Liuwe Tamminga. Hij bespeelt het orgel donderdag 8 september tijdens een concert door het ensemble Super Librum in de Lutherse Kerk te Groningen.

Text Example

advertentieVan het portatief maakte Van der Putten twee reconstructies: een met loden pijpen en een met pijpen van een hoog tingehalte. Het exemplaar met loden pijpwerk is in bezit van Tamminga, zelf organist van de San Petronio in Bologna, en werd daar reeds in gebruik genomen. De ‘tinnen’ reconstructie (foto onder) behield de de orgelmaker zelf voor eventuele verkoop.

De gereconstrueerde instrumenten zijn in het bijzonder geschikt voor veertiende- en vijftiende-eeuws repertoire, zoals muziek uit de de Faenza Codex, het Lochamer Liederbuch en het Buxheimer Orgelbuch. De orgels zijn gestemd naar de muzikale voorkeur van de periode van circa 1320 tot 1470.

Bologna-orgeltje-Winold
Winold van der Putten met het door hem gereconstrueerde ‘tinnen’ orgel

Tijdens het concert in de Lutherse Kerk te Groningen zal Tamminga met het ensemble Super Librum (Jankees Braaksma op portatief en blokfluit, Marian van der Heide zang) repertoire spelen uit de veertiende en vijftiende eeuw. Behalve werk van Francesco Landini, de Faenza Codex, de Winsumer, Lochamer en Buxheimer orgelboeken, Rudolph Agricola, Josquin de Prez staan er ook diverse improvisaties op het programma. Een toelichting wordt gegeven door de orgelbouwer en de musici.

Het concert begint om 20.15 uur. Toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ten bate van het nieuwe barokorgel in de Lutherse Kerk.

 

© 2016 beeld Musica Antiqua Nova