Regionale orgeldag langs orgels in Voorschoten, Wassenaar en Den Haag

Zeemans-orgel Dorpskerk Voorschoten | © beeld Orgelfoto.nl / ORGELNIEUWS

Voor de negentiende keer organiseert de Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland West een regionale orgeldag. Op zaterdag 13 mei rijdt een touringcar de deelnemers langs vier orgels in Voorschoten, Wassenaar en Den Haag.

Text Example

advertentieHet eerste concert, na de welkomstkoffie, is in de Dorpskerk in Voorschoten (18/IIP, Zeemans 1720 / Lohman 1839 / herintonatie Van Buuren 2002). Het orgel zal worden bespeeld door vaste organist Herman Lodder.

Wassenaar

Vervolgens gaat de reis naar de Sint-Willibrorduskerk in Wassenaar waar Adema’s Kerkorgelbouw in 2022 achter het bestaande neogotische front een orgel (31/IIP) plaatste, bestaande uit het Adema-orgel (1963) van de voormalige Pius X-kerk in Amsterdam, aangevuld met pijpwerk van het bestaande Vermeulen-orgel (1907). Na uitleg over het orgel zal Arjan Veen hier een concert geven.

Den Haag

Na de lunch wordt men verwacht in de Anglican Church of St. John and St. Philip in Den Haag. Hier staat een orgel (17/IIP) gebouwd in 1987 door de Engelse orgelmakers Goetze & Gwynn, gebaseerd op twee 18e-eeuwse orgels van de Engelse orgelmaker Richard Bridge. Na een inleiding over dit orgel volgt een bespeling door Aarnoud de Groen.

De afsluiting van de orgeldag is in de Elandstraatkerk in Den Haag met het Franssen-orgel (43/IIIP) uit 1906. Titularis Bert den Hertog zal na een inleiding dit instrument demonstreren.

Kosten en inschrijven

De kosten van deze geheel verzorgde dag (inclusief busreis, koffie, lunch en borrel) bedragen € 70 per persoon. Inschrijven kan tot 1 mei 2023 via orgelzhwest.nl.