Regionale Orgeldag Zuid-Holland West naar Wateringen, ’t Woud en Maassluis

Garrels-orgel Groote Kerk Maassluis | © foto Gérard van Betlehem

De Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland West organiseert op zaterdag 21 mei 2022 een Regionale Orgeldag. Per touringcar gaan de deelnemers langs orgels in Wateringen, ’t Woudt en Maassluis.

Text Example

advertentieDeze achttiende editie van de jaarlijkse Orgeldag had in 2020 plaats zullen vinden, maar de plannen daarvoor moesten door corona twee jaar in de ijskast. De route die dit jaar alsnog wordt afgelegd is op een aanpassing na dezelfde.

Opstapplaatsen voor de tocht zijn het parkeerterrein tegenover de Groene Kerk in Oegstgeest, Leiden CS (voorzijde) en de Pleinkerk in Wateringen.

Wateringen en ’t Woud

De eerste stop is de Pleinkerk in Wateringen waar (na de koffie) het Bätz-Witte/Koch/Scheuerman-orgel (1874/1984) wordt bespeeld door Jan van Westenbrugge. De touringcar rijdt daarna naar de Woudtse kerk in ’t Woudt. Na uitleg door de Italiaanse organiste Francesca Ajossa zal zij het De Koff-orgel uit 1970 bespelen.

Maassluis 

Het middagprogramma speelt zich af in Maassluis. Na een lunch aan de Nieuwe Waterweg wordt de Immanuelkerk bezocht. Arjen Leistra geeft daar uitleg over het Seifert-orgel uit 1954, gevolgd door een bespeling. Als laatste wordt de Groote Kerk bezocht. Vaste organist Jaap Kroonenburg zal hier na een korte toelichting het Garrels-orgel (1732) bespelen.

Na een afsluitend hapje en drankje brengt de touringcar van Koninklijke Beuk de deelnemers terug naar de opstapplaatsen.

Inschrijven

De kosten van de geheel verzorgde dag (inclusief busreis, koffie, lunch en borrel) bedragen € 70 per persoon. Inschrijven kan tot 2 mei 2022 via de orgelzhwest.nl.