Rolande Falcinelli (86) overleden

Text Example

advertentieIn Memoriam Rolande Falcinelli 1920 – 2006

Zondag 11 juni overleed op 86-jarige leeftijd de Franse musicienne Rolande Falcinelli.

Zij werd geboren op 18 februari 1920 in Parijs en studeerde aan het Conservatorium in Parijs, eerst harmonieleer, contrapunt en compositie (bij resp. Marcel Samuel-Rousseau, Simone Plé-Caussade en Henri Busser) daarna vanaf 1940 piano bij Yves Nat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon ze een orgelstudie bij Gaston Litaize als gevolge van de afwezigheid van de pianoklas. In 1941 trad ze toe tot de orgelklas van Marcel Dupré (orgel en

improvisatie) waarin ze reeds in 1942 de prestigieuze Premier Prix won. In hetzelfde jaar won ze eveneens de Second Grand Prix de Rome voor compositie.

Als organiste was ze van 1945 tot 1973 verbonden aan de Basilique du Sacre-Coeur de Montmartre. Als docent werd ze in 1955 de opvolgster van Dupré aan het Parijse Conservatoire, een functie die zij tot 1986 zou bekleden. Tot haar bekendste leerlingen horen o.a. Naji Hakim, Pierre Pincemaille, Louis Robilliard, Daniel Roth, Yves Castagnet, Sophie-Veronique Choplin, Philippe Lefèbvre, Jean-Pierre Leguay en Odile Pierre. Ze schreef vele composities (zo’n tachtig opusnummers) zowel voor orgel alsook voor andere instrumenten in solistische- en in kamerbezetting.

© 2006 orgelnieuws.nl