Samuel de Lange jr. – Sonates VI-VIII

Drie jaar geleden begon uitgeverij Valeur Ajoutée met de heruitgave van de acht orgelsonates van Samuel de Lange jr. (1840-1911). De delen I en II waren al een tijdje in de handel, onlangs is de serie met deel III afgerond. 

Gerben Budding, redacteur van deze heruitgave, geeft in dit deel een korte toelichting op de hierin opgenomen Sonates 6, 7 en 8. Een biografie van de componist en een toelichting op zijn sonate’s en de uitvoeringspraktijk van de negentiende eeuw waren al in deel I opgenomen.

De laatste drie sonates zijn alle in facsimile van de oorspronkelijke uitgaven afgedrukt. Zowel de zesde als de zevende sonate verschenen in respectievelijk 1892 en 1898 bij J. Rieter-Biedermann in Leipzig. Sonate acht kwam bij Fr. Kistner in Leipzig uit in 1903, het jaar waarin Karl Straube (aan wie deze sonate is opgedragen) werd benoemd tot organist van de Thomaskirche in Leipzig.

 


Samuel de Lange jr.

Sonates VI-VIII

(Deel III)

Sonate No. 6 in C dur Op. 61; Sonate No. 7 in F moll Op. 75; Sonate No. 8 E dur Op. 50

Valeur Ajoutée – VA0026, 54 pagina’s, prijs € 15,95 | valeurajoutee.eu

 

Lees ook
Samuel de Lange jr.: Sonates I - II

 

Lees ook
Samuel de Lange jr. - Sonates III-V

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.