Zeven deelnemers 53e Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem geselecteerd

In de voorronde van het 53e Internationaal Improvisatieconcours Haarlem zijn zeven deelnemers geselecteerd. Dat werd vandaag door de festivalorganisatie bekend gemaakt. Er is één Nederlandse deelnemer door, organist Hans van Haeften.

Text Example

advertentie



Er kwamen meer dan dertig aanmeldingen binnen van over de hele wereld. De jury van de voorronde – Jan Hage, Geerten Liefting en Ansgar Wallenhorst – koos deze zeven kandidaten: 

Gabriele Agrimonti (Italië), Sebastian Benetello, Marcel Eliasch, Gregor Simon (Duitsland), Richard Fitzgerald (Verenigde Staten), Hans van Haeften (Nederland), Cyril Julien (Zwitserland).

Tweede voorronde

Benetello, Eliasch en Julien werden vorig jaar al geselecteerd. Toen werd het concours vanwege corona uitgesteld naar 2021. De andere vier deelnemers werden gekozen in een tweede voorronde die begin dit jaar op basis van ingezonden opnamen werd gehouden. De winnaar van het Nationale Orgelconcours op 24 juni tijdens het Bachfestival Dordrecht wordt de achtste deelnemer. 

Agrimonti, Julien en Simon namen in 2018 ook deel aan het concours. Gabriele Agrimonti wist toen een finaleplaats te bereiken.

53e Improvisatieconcours

Het 53e Improvisatieconcours in Haarlem vindt plaats van 21 tot en met 24 juli. De concoursinstrumenten zijn dit jaar het Adema-orgel in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo, het Ahrend & Brunzema-orgel in de Doopsgezinde Kerk en het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk.

De jury bestaat uit Anne la Berge, Hayo Boerema, Bernard Foccroulle, Jeremy Joseph, Thomas Lacôte en Ansgar Wallenhorst (voorzitter).

Zomeracademie uitgesteld

Het concours is onderdeel van het Internationaal Orgelfestival Haarlem dat dit jaar 70 jaar bestaat. Het duurt van 19 tot en met 24 juli 2021. De Zomeracademie, een ander vast onderdeel van het festival, wordt dit jaar opnieuw uitgesteld vanwege de situatie rondom corona. De organisatie acht het ‘te risicovol is studenten en docenten naar Haarlem te laten reizen, en ze vervolgens dicht op elkaar op soms kleine orgeltribunes masterclasses te laten geven en volgen.’ Programmaonderdelen die wel coronaproof kunnen worden georganiseerd gaan wel door.