Sorties der französischen Romantik

Sorties der französischen Romantik BU-2700

Een boek vol ‘uitsmijters’. Andreas Willscher en Hans-Peter Bähr stelden voor uitgever Dr. J. Butz een bundel Sorties uit de Franse romantiek samen. Werken die ooit geschreven zijn als muzikale begeleiding bij het verlaten van de kerk aan het einde van de mis.

Text Example

advertentie 

De ‘roemruchte’ Sortie en mi bémol van Lefébure-Wely is niet opgenomen in deze 82 pagina’s tellende bundel. Wel een manualiter Sortie in C opus 148 van zijn hand, samen met zestien andere sorties. De eerste elf zijn geschreven voor harmonium of orgel manualiter, voor de laatste zes is pedaal vereist.

 

De uitgevers onderzochten voor deze uitgave zo’n tweehonderd sorties. Ze ontdekten daarbij niet alleen een grote diversiteit aan vormen (toccata’s, grand choeurs, marsen, fuga’s, canons, dansen en ouvertures), ook de gelegenheden waarvoor deze uittochtsmuziek werd geschreven varieerde, van treur- tot feestmuziek. Het resulteerde in een selectie die eenzelfde diversiteit vertoont. De collectie bevat dan ook werk van bekende en onbekende componisten.

 

Het gekozen repertoire ademt hoofdzakelijk de sfeer van de negentiende eeuw. Een uitzondering werd gemaakt voor de Sortie uit opus 62 van Marcel Dupré, waarvan Willscher en Bähr de charme niet konden weerstaan.

 

Sorties der französischen Romantik

Herausgegeben vom Andreas Willscher und Hans-Peter Bähr

 

Sortie (Louis Raffy); Sortie (Adolphe Querm); Sortie (Jehan de Montber); Sortie in C op. 148 no. 95 (Lefébure-Wély); Sortie (Samuel Rousseau); Sortie (Charles-René Collin); Sortie-Carillon (Aloÿs Claussmann); Sortie funèbre (Vincent Amann); Sortie (René Quignard); Sortie (Mel Bonis); Sortie (Jean-Marie Plum); Sortie ou Offertoire (Gabriel Baille); Marche Sortie (Renaud de Vilbac); Sortie solennelle (Théodore Salomé); Sortie-Etude (Albert Pirilhou); Sortie op. 3 (Charles Tournemire); Sortie op. 62 (Marcel Dupré)

 

Uitgave: Dr. J. Butz Musikverlag, Bonn
Nummer: BU 2700
Pagina’s: 82
Prijs: € 24,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]