Speelmiddag uitgebreid orgel Zuiderkerk Middelburg

speelmiddag orgel zuiderkerk middelburg

Op zaterdag 1 november vindt in de Zuiderkerk te Middelburg een orgelspeelmiddag plaats rond het herplaatste en uitgebreide Leeflang-orgel. De werkzaamheden aan het orgel uit 1975 werden uitgevoerd door Orgelmakerij Reil te Heerde.

Text Example

advertentieDe Zuiderkerk van de Gereformeerde Gemeente van Middelburg-Zuid werd in 2012/2013 gerenoveerd en uitgebreid met zeventig zitplaatsen. Het liturgisch centrum, met plaats voor het orgel, werd enkele meters naar achteren verplaatst in een uitbouw van de kerk om zo meer ruimte te creëren. Daarvoor werd het orgel door Reil gedemonteerd. Op 5 juni 2013 werd de Zuiderkerk weer in gebruik genomen.

speelmiddag herplaatst orgel zuiderkerk middelburg
Klaviatuur van het Leeflang-orgel in de Zuiderkerk
Grijstinten

Het Leeflang-orgel onderging intussen herstel en wijziging. De orgelkas van mahonie- en notenhout werd door de gemeente in eigen beheer overgeschilderd in enkele grijstinten waarvoor een patineertechniek werd toegepast.

Uitgebreid

Het orgel werd door Reil uitgebreid met een Cornet IV discant op het Hoofdwerk. De kelen van de Trompet 8 en de Fagot 16 werden vernieuwd om een wat meer grondtonige klank te krijgen. De jaloezieën van de zwelkast van het Onderwerk werden ten behoeve van een betere klankuitstraling enigszins verlengd. De intonatie van het instrument werd waar nodig iets aangepast aan de vergrote kerkzaal. Herplaatsing van het orgel vond plaats in 2014, oplevering van het orgel vindt plaats op 20 oktober.

Speelmiddag

Ter gelegenheid van de herplaatsing en uitbreiding wordt zaterdag 1 november een orgelspeelmiddag georganiseerd. Het is dan mogelijk het orgel te bekijken, te beluisteren en te bespelen. De middag begint om 14.00 uur met een uitleg over de werkzaamheden en een kleine klankdemonstratie die wordt verzorgd door de plaatselijke organisten.

Wie daarna zelf achter de klavieren wil plaatsnemen, kan zich tot 28 oktober opgeven via cjdekraker@kliksafe.nl. Er is maximaal tien minuten speeltijd per persoon. In een van de zalen van de kerk zijn de recente werkzaamheden in een fotopresentatie te volgen. Toegang tot de speelmiddag is gratis. Er is koffie en thee verkrijgbaar.

De Zuiderkerk is te vinden aan de Schoutstraat 5, 4336 HN in Middelburg.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Nasard 2 2/3
Mixtuur IV
Cornet IV discant – 2014
Trompet 8

Onderwerk C-g3
in zwelkast
Holpijp 8
Roerfluit 4
Prestant 2
Sesquialter II
Hobo 8

Pedaal C-f1
Subbas 16
Gedekt 8
Quintadeen 4
Fagot 16

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk-Onderwerk
Koppel Pedaal-Hoofdwerk
Koppel Pedaal-Onderwerk
Tremulant Onderwerk

Temperatuur: evenredig zwevend
Toonhoogte: a1 = 440 Hz

Zie ook

Orgel Zuiderkerk – Ger. Gem. Middelburg-Zuid

© 2014 foto Jan van der Male