Spirited Fantasies [gesignaleerd]

Text Example

advertentieSpirited Fantasies

Danish Radio “Koncerthuset”

Gerben Mourik

World Premiere Recording of the new symphonic concert organ in Copenhagen

Intrada; Evocation from the 16th Century (Fanfare I/Organum/Fanfare II); Concert Fantasia on Three Themes from Tchaikovsky & Liszt; Prelude, Fugue, Intermezzo and Finale on ‘I Danmark er jeg født’; Sonatine in G-Dur: Allegro, Adagio, Allegretto; Waltz (theme: Verdi – Rigoletto); Three Impressions of Copenhagen (Night Song, Gentle Breezes Across the Water, Sunrise with Birdsong); Meditation; Gershwin-Rhapsody.

Uitgave: Jan L. van den Heuvel Orgelbouw

Nummer: JLCD144

Speelduur: 75’54”

Booklet: 8 pagina’s

Prijs: € 10,00

De cd is te bestellen via www.gerbenmourik.nl“World Premiere Recording” staat er geel geaccentueerd bovenaan de cover van de cd-verpakking. Dat is zeker waar als het gaat om de allereerste opname van dit nieuwe Van den Heuvel-orgel op zijn huidige locatie in het “Koncerthuset” van de Deense radio in Kopenhagen. Daarvóór is de klank van het grote concertorgel al eens eerder door de microfoons gevangen: toen het orgel nog stond opgesteld in de montagehal van de orgelbouwers Van den Heuvel.

Ook toen was het Gerben Mourik die vele facetten van het rijkgeschakeerde klankpalet al improviserend op cd zette. Nu dan een opname vanuit de definitieve standplaats van het orgel in de Deense concertzaal. Mourik speelt een programma die qua thematiek daarbij aansluit: Liszt, Tsjaikovsky, Verdi en Gershwin komen voorbij, maar ook een wals, impressies van Kopenhagen een een hommage aan de vijfentwintig jaar geleden overleden grote improvisator Pierre Cochereau met een uitgebreide improvisatie over een bekend Deens lied.

Het booklet biedt een toelichting op het orgelconcept en de improvisaties. De gebruikte registraties zijn in grove lijnen aangegeven zodat voor de luisteraar te volgen is welke ‘kleurtjes’ er voorbijkomen.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl