Stanford: The Complete Organ Works – 2

PRCD 1106 stanford complete organ works 2

Charles Villiers Stanford, in 1852 geboren in Dublin maar het grootste deel van zijn leven actief in Cambridge en Londen, componeerde voor diverse bezettingen. Hij schreef onder meer zeven orkestsymphonieën en een groot aantal koorwerken voor liturgisch gebruik. Toch bleef hij trouw aan het instrument van zijn jeugd en componeerde een groot aantal orgelwerken. Priory Records is gestart met een ‘integrale’ waarvan inmiddels deel twee is bereikt.

Text Example

advertentieDaniel Cook, sub-organist van Westminster Abbey, toont zich een warm pleitbezorger van muziek van Britse bodem. Al eerder nam hij de complete werken van Herbert Brewer en Walter Alcock op. Nu is hij dan begonnen met ‘Stanford compleet’.

Deel 1 speelde hij in op het Willis-orgel van zijn vorige werkplek, Salisbury Cathedral, voor het tweede volume reisde hij af naar de kathedraal van Durham. Hier is het orgel van Father Willis (1876) en Harrison & Harrison (1905, 1935, 1970, 1993-2001) een ideaal vehikel voor de muziek van deze invloedrijke componist.

Centraal in dit tweede deel staan de Sonata No. 3 ‘Britannica’ (een van zijn vijf orgelsonates en gecomponeerd in de donkerste dagen van de Eerste Wereldoorlog) en de eerste set van zes Short Preludes & Postludes (doorwrochte en effectieve muziek voor zowel de omlijsting van de eredienst als voor concertgebruik).

 


Sir Charles Villiers Stanford

The Complete Organ Works – 2

Daniel Cook – The Organ of Durham Cathedral

Fantasia and Fugue in D minor Op. 103, 6 Preludes & Postludes Set 1 Op. 101, Sonata No. 3 in D minor Op. 152, In Modo Dorico Op. 132, Prelude on ‘Jesu dulcis memoria’ (1879 – Edited by Richard Barnes), Te Deum Laudamus – Fantasia Op. 116 No. 1.

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1106
Speelduur: 71’37
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: € 18,50