Stanford: Complete Organ Works – 3

cd stanford complete organ works 3 daniel cook prcd 1146

Weinig Engelse organisten kennen het Willis-orgel van Salisbury Cathedral zo goed als Daniel Cook: hij was hier zes jaar lang de Assistant Director of Music – en dat kun je horen. Op deze cd keert hij terug naar Salisbury om het orgel naar zijn hand te zetten, en zijn hand naar het orgel – alsof hij nooit is weggeweest. Dit geeft de hele cd een rustige indruk, wat nog verder geaccentueerd wordt door zijn vlekkeloze techniek: ook de lastigste passages van Stanford klinken moeiteloos.

Text Example

advertentieCooks interpretatie van de orgelwerken van Stanford gooit hoge ogen in de vaktijdschriften in Engeland en daarbuiten: zijn tempi zijn doordacht, zijn registraties doelgericht, en zijn spel is uitmuntend. Een boeiende vergelijking ontstaat tussen deze cd en Van Oostens recente opname uit dezelfde kathedraal: ‘A Festival of English Organ Music’. Van Oosten geeft blijk van een beheersing die nog verder strekt dan die van Cook: zonder eenheid en structuur te ondermijnen schept hij binnen de grenzen van een basistempo speelruimte voor een muzikaliteit en een vrijheid, een expressiviteit, die bij Cook ontbreekt. Een hoogtepunt in het programma is voor mij wel de vierde Sonate, de kern van het programma dat Cook hier opneemt: daar hoor je Stanford onbetwist op z’n best.

Bij Cook hoor je echter de top van de huidige Engelse kathedrale organisten: gearticuleerd, beheerst en onberispelijk spel. Hij zet een serie Stanford-cd’s neer die naar mijn inschatting een generatie lang als norm zal gelden en door veel docenten  zal als referentie zal worden aanbevolen wanneer hun leerlingen met Stanford bezig gaan.

Cooks beheerste spel is wellicht niet het meest spannende wat deze leerlingen ooit zullen horen, maar het geeft hen wel de juiste basis – net als een goed recept. Cook’s recept is elke keer lekker. Een eigenwijze kok als ik zou elke keer iets veranderen: soms iets meer van dit, soms iets minder van dat… soms wordt het daardoor middelmatig, soms wordt het geweldig. Hoe je hier ook mee omgaat – zijn recept is een waardevolle aanvulling voor elke kok.

 


Sir Charles Villiers Stanford
The Complete Organ Works – 3

Daniel Cook – The Organ of Salisbury Cathedral

Three Preludes and Fugues Op. 193; Canzona (1909) Op. 116 No. 2; Sonata No. 4 in C minor Op. 153; Three Pieces for Piano and Violin Op. 155 [arr. E.S. Roper]: No. 2 Scherzino; Six Preludes & Postludes Set 2 Op. 105

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1146
Speelduur: 71’14
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (ca. € 14,00)
Bestellen: www.prioryrecords.co.uk