Vijftigste Orgelfestival Haarlem van start met orgeldag

Zaterdag 12 juli gaat het vijftigste Internationale Orgelfestival Haarlem van start met de Haarlemse Orgeldag.  Vanaf 11 uur is er een reeks gratis concerten in en om de binnenstad waarbij het klinkend erfgoed van Haarlem te beluisteren is. 

Text Example

advertentie 

De vierde editie van de Orgeldag begint met een kort concert door stadsorganist Jos van der Kooy op het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie. Daarna zijn er, telkens op loopafstand, zes concerten in Haarlemse kerken en in Fotogalerie De Gang. In de buitenlucht zullen Dirk Luijmes, Martijn en Stefan Blaak Canto Ostinato  van Simeon ten Holt uitvoeren.

 

Robilliard

De orgeldag wordt om 15.00 uur afgesloten met een concert door de Franse organist Louis Robilliard op het Adema-orgel van de Kathedrale Basiliek St. Bavo. Op het programma staan naast orgelwerk van Franck en Vierne, transcripties die Robilliard maakt van werk van Fauré (Pelléas et Mélisande), Liszt (Orpheus en Funérailles) en Franck (Interlude uit Rédemption).

 

Programma

  • 11.00 uur: Philharmonie (Cavaillé-Coll, 1875) – Jos van der Kooy (o.a. Boëlmann)
  • 11.45 uur: Grote of St.-Bavokerk (Müller, 1738) – Jos van der Kooy (o.a. Alain en improvisatie)
  • 11.45 uur: Galerie De Gang – Ensemble Windstreken
  • 12.45 uur: Doopsgezinde Kerk (Ahrend en Brunzema, 1968) – Marco bij de Vaate (o.a. Bach)
  • 13.30 uur: Nieuwe Kerk (Hess, 1791) – Anton Pauw (o.a. Mozart en Bach)
  • 13.45 uur: Galerie De Gang – Ensemble Windstreken
  • 15.00 uur: Kathedrale Basiliek St.-Bavo (Adema, 1923) – Louis Robilliard (o.a. Franck en Vierne)

 

De toegang tot de concerten is vrij. Stadsbeiaardier Rien Donkersloot bespeelt op gezette tijden het Bavo-carillon. Dirk Luijmes (harmonium) en de broers Martijn en Stefan Blaak (piano) geven in de binnenstad een aantal concerten in de open lucht.

 

Festival

Centraal in het festival staan het improvisatieconcours en de zomeracademie met vrijwel dagelijks lezingen, masterclasses en concerten. Dinsdag 15 juli wordt het jubileum gevierd met een concert in de Grote of St. Bavokerk  door Ton Koopman en Olivier Latry en de presentatie van een jubileumboek. Het Internationale Orgelfestival Haarlem duurt nog tot 26 juli.

 

Meer informatie

www.organfestival.nl

 

 

© 2014 fotografie Gérard van Betlehem