Eerste Festival Klinkend Erfgoed in Nijmegen

In de Stevenskerk in Nijmegen vindt op 9, 10 en 11 september de eerste editie van het Festival Klinkend Erfgoed plaats. Met drie dagen muziek op kerkorgels en carillons en met een mini-symposium presenteert zich de nieuwe Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN).

Text Example

advertentieDe SKEN is een nieuw samenwerkingsverband van opdrachtgevers, eigenaren, opdrachtnemers (bouwers, adviseurs, inspecteurs), de overheid en andere betrokkenen bij het beheer en onderhoud historische orgels, klokken en carillons. De stichting wil niet alleen de interesse in dit erfgoed bevorderen maar ook aandacht te schenken aan ‘goed beheer en behoud en het blijvend laten functioneren’ daarvan.  De SKEN wil zich ook richten op onderzoek, kennisbijeenkomsten, publicaties en een jaarlijks festival.

Festival
Het driedaagse festival in Nijmegen is gevuld met zowel klassieke als hedendaagse muziekuitvoeringen waarin kerkorgels en carillon de hoofdrol spelen. Er is onder meer een draagbaar carillon, ‘stomme’ films met orgelbegeleiding, een ‘Doe-orgel’ en een kindervoorstelling. Daarnaast worden er ambachtspresentaties, lezingen en debatten georganiseerd. Het festival speelt zich af rond de Nationale Orgeldag, die dit jaar op zaterdag 10 september in het gehele land wordt gehouden.

Mini-symposium
Op vrijdag 9 september wordt in de Stevenskerk een mini-symposium gehouden waarop de vraag ‘Jeugd en klinkend erfgoed – een (on)mogelijke combinatie?’ centraal staat. Aan de hand van een aantal praktijkervaringen wordt gediscussieerd over de wijze waarop jongeren zijn te interesseren voor kerkorgels, carillons en torenuurwerken. Het symposium wordt afgewisseld met muziek, een hapje en een drankje.

 

Zie ook

 

© 2016 beeld Hermann Luyken – eigen werk, CC0