The Young Bach – Andrew Arthur

cd PRCD 1176 The Young J.S. Bach Andrew Arthur

Zo internationaal als de studentenpopulaties van de twee beroemde Britse universiteitssteden Oxford en Cambridge zijn, zo wereldwijd was men daar de afgelopen decennia georiënteerd bij nieuwbouw van orgels voor college chapels.

Text Example

advertentieZeer recent nog leverde de Zaanse orgelmakerij Flentrop een nieuw orgel op in Sydney Sussex College in Cambridge. En Peter Sneep constateerde onlangs in zijn ORGELNIEUWS-column dat Engelse collegebesturen weinig van xenofobie zijn te betichten. Toch krijgen ook Britse orgelmakers een kans, zoals bijvoorbeeld Kenneth Tickell in 2011 in Keble College Oxford. Hoewel daar recent dan wel weer de Italiaanse firma Ruffatti werd uitgenodigd om zijn koffertje intoneergereedschap mee te nemen.

Ook voor Trinity Hall in Cambridge was wat van ver komt lekker. Sinds 2006 staat daar een compact tweeklaviers orgel van de Deense orgelmaker Carsten Lund. Het orgel werd gebouwd onder advies van David Sanger, die het op 15 oktober 2006 in gebruik nam. Het orgel kreeg zeventien registers, waarvan drie pedaaltransmissies. Voor de klankgeving hanteerde Lund historische principes, waarin hij zich flexibel opstelde ten aanzien van het liturgisch gebruik en de educatieve functie van het orgel voor de Organ Scholars.

Barokspecialist Andrew Arthur (Fellow, Director of Music en Director of Studies of Music van Trinity Hall) laat zijn orgel op deze dubbel-cd horen in koralen uit de Neumeister Sammlung. Hij koos daarvoor omdat het Lund-orgel in omvang redelijk overeenkomst met het Wender-orgel (1703) in de Neue Kirche in Arnstadt, waar Bach in zijn jonge jaren zijn eerste organistenpost vervulde. Als contrast programmeerde hij een aantal vrije werken uit Bachs vroege periode in Lüneburg, Arnstadt en Mühlausen.

Met deze uitgave wordt de tiende verjaardag van het Lund-orgel in Cambridge gemarkeerd. Andrew Arthur droeg de uitgave op aan zijn leermeester en inspirator Jacques van Oortmerssen.

 


The Young Bach

Organ: Andrew Arthur

The Carsten Lund Organ – Trinity Hall, Cambridge

Prelude & Fugue in  C BWV 531; The Neumeister Chorales; Canzona in d BWV 588; Partite diverse sopra: O Gott, du frommer Gott BWV 767; Fantasia in C BWV 570; Prelude & Fugue in A BWV 536; Allabreve BWV 589; Toccata & Fugue in d BWV 565 (Bach)

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1176 (2CD)
Speelduur: 155’31
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: £ 15,99 (ca. € 19,00)
Bestellen: prioryrecords.co.uk