Thomas Ospital – Liszt, une divine tragédie

cd thomas ospital liszt

Je zult maar de opvolger zijn van de wereldvermaarde Jean Guillou. Je zult maar op de proppen komen met je eerste cd, nota bene met het repertoire waarin Guillou excelleerde. Je zult maar 27 jaar oud zijn en de 101 stemmen onder handen hebben.

Text Example

advertentie



Thomas Ospital is leerling van Olivier Latry, Michel Bouvard, Thierry Escaich, Philippe Lefebvre, Fabien Waksman, Isabelle Duha en Pierre Pincemaille. Hij won vijf (!) eerste prijzen. Hij is sinds 2015 titulaire van het Van den Heuvel-orgel van de Saint-Eustache in Parijs. De kale feiten mogen intrigerend zijn, veel intrigerender is het klinkend resultaat. Vanaf het eerste moment (Orpheus) wordt het hart van de luisteraar veroverd door het intens muzikale spel van Ospital.

Ospital spreekt een heel andere muzikale taal dan zijn illustere voorganger. Hij kiest voor een poëtische en uiterst geconcentreerde benadering. De romantische Liszt krijgt het volle pond en nergens verdringt Ospital zelf de muziek van de priester Liszt. Ospital vertolkt eerder een religieuze dan een virtuoze Liszt, hoewel ook Ospital bij tijden geweldig uitpakt.

Bijzonder: op deze Hortus-opname hoor je ook eens een ander Van den Heuvel-orgel. Niet de gillende vulstemmen of de immense klankerupties van maître Guillou, maar een veel romantischer orgel, meer in de sfeer van Cavaillé-Coll. Met grote waardering voor de toonkunstenaar Guillou mag dit klankbeeld er toch ook zijn.

De cd is verpakt in een smaakvol verzorgd klaphoesje – een reminiscentie aan de grammofoonplaat. De teksten passen bij de hoge standaard van de productie. Er verschijnt weliswaar minder op de cd-markt, maar wat verschijnt is verhoudingsgewijs vaker topklasse.

De plaat sluit af met een diepzinnige weergave van Liszts Consolation IV, een stuk dat in weerwil van de titel wegdruipt van treurigheid. Geheel in stijl sluit Ospital niet in fortissimo maar in verstilling af. Een van de beste Liszt-orgelplaten sinds vele jaren. Misschien wel de beste opname van het Van den Heuvel-orgel in Parijs. ‘Une divine tragédie’ is een blijspel voor de liefhebber.

Wat mij betreft vijf sterren.

 

 


Liszt, une divine tragedie

Thomas Ospital – Orgue de Saint-Eustache

Frans Liszt: Orphée (tr. Louis Robilliard); Fantaisie et Fugue sur le choral ‘Ad nos, ad salutarem undam’; Funérailles (tr. Louis Robilliard); Am Grabe Richard Wagners; Consolation IV

Label: Editions Hortus
Nummer: Hortus145
Speelduur: 67’16
Booklet: 28 pagina’s (FR/EN)
Prijs: € 15,00
Bestellen: www.editionshortus.com

 

Lees ook
Twee nieuwe titulair-organisten voor Saint-Eustache Parijs