Twee nieuwe titulair-organisten voor Saint-Eustache Parijs

Baptiste-Florian Marle-Ouvrard en Thomas Ospital zijn de nieuwe titulair-organisten van de Saint-Eustache in Parijs. De beide namen werden dinsdagavond 24 maart bekend gemaakt als winnaars van het orgelconcours dat werd uitgeroepen voor de selectie van   opvolgers van Jean Guillou. Hoewel men op zoek was naar drie co-titulaires, wist de jury slechts twee van de zeven finalisten als winnaar aan te wijzen.

Text Example

advertentieDe kandidaten uit Frankrijk, Italië en Zweden kregen dinsdag elk een uur om hun muzikale kunnen te tonen voor een negen man sterke jury, waarin onder andere organisten Loïc Maillié (Trinité) en François-Henri Houbart (Madeleine), vertegenwoordigers van de muziekwereld en de geestelijkheid zitting hadden, aangevuld met een viertal waarnemers zonder stemrecht.

Programma
De zeven deelnemers, eerder dit jaar geselecteerd uit 52 sollicitanten, speelden een programma met een vrij werk uit de Franse barok, het derde deel uit Triosonate Nr. 6 van Bach, de Zesde Saga van Guillou, liturgische zettingen en vormen, samenspel met koor en koororgel, een vrije improvisatie over een gregoriaans thema en een eigen compositie of improvisatie als ‘Sortie’ voor Sacramentsdag of het feest van Corpus Christi.

Benoeming
De benoeming van de  co-titulaires gaat in april van dit jaar in. Ze volgen de 84-jarige Jean Guillou op die op 22 september vorig jaar werd benoemd tot emeritus-organist. Zijn functie wordt nu verdeeld over beide titulaires die elk een eigen portefeuille krijgen met onder andere liturgie, cultuur en de relaties met de stad Parijs (de eigenaar van het Van den Heuvel-orgel).

 


De nieuwe co-titulaires van het Van den Heuvel-orgel in de Saint-Eustache 

Baptiste-Florian Marle-Ouvrard (*1982)

organist van de Saint-Vincent-de-Paul in Clichy-la-Garenn, was enkele jaren conservatoriumdocent improvisatie en houdt er een internationale concertcarrière op na die hem reeds van de Verenigde Staten tot Rusland bracht.

Thomas Ospital (*1990)

 afkomstig uit  Baskenland; studeerde het Conservatoire National supérieur de musique et de danse te Parijs, waar hij onlangs zij studie improvisatie afrondde. Ospital is organist van het Thomas-orgel in de Saint-Vincent te Ciboure. Behalve winnaar van de Florentz-prijs van het concours van Chartres in 2014 was hij negen maal laureaat van andere internationale concoursen.

Zie ook:

Emeritaat voor Eustache-titularis Jean Guillou
Saint-Eustache Parijs zoekt drie titulair-organisten
Kandidaten co-titulairschap Saint-Eustache bekend

2 Comments

  1. Zondag 26 april voor de mis van 18.00 uur organist Thomas Ospital met enkele orgelwerken en tijdens de mis horen spelen. Ook na de mis met een improvisatie waar hij liet horen waartoe hij in staat is. Het was een geweldige ervaring en het is een organist de Staint Eustace waardig is.

  2. Blijkbaar lag de lat er hoog?
    Weet iemand wat er met de 2e organiste yanka hekimova is gebeurt?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.