Tocht langs Nederlandse orgels in serie podcasts NPO Radio 4 en AVROTROS

In een dertien postcasts maken presentator Sander Zwiep en organist Matthias Havinga een tocht langs beroemde en minder bekende orgels in Nederland. De serie ‘Voor het orgel de kerk in’ is gemaakt door NPO Radio 4 en AVROTROS.

Text Example

advertentieOrgelliefhebbers willen nog wel eens klagen dat orgelmuziek er op de Nederlandse publieke omroep bekaaid vanaf komt. Toch vinden ze in NPO Radio 4-presentator Sander Zwiep (‘gek van orgels’) een ambassadeur voor het orgel. Zijn enthousiasme toont hij niet alleen op de radio, maar is nu ook te beluisteren tijdens een serie podcasts.

Verscheidenheid

Daarvoor reist hij voor NPO Radio 4 met organist Matthias Havinga als gids en deskundige door Nederland om een verscheidenheid aan orgels voor het voetlicht te halen. Het tweetal start in Friesland bij de stadsorgels in Bolsward en Leeuwarden, en eindigt met het ‘hyperorgel’ in het Orgelpark in Amsterdam.

Bekend en onbekend

In de serie komen niet alleen de typerende kenmerken van elk instrument aan bod, ook worden vaste bespelers voor de microfoon gehaald. Naast bekende, grote instrumenten als die van de Dom in Utrecht, de Grote Kerk in Breda en de Laurenskerk in Alkmaar komen ook dorpskerkorgels en onbekende instrumenten voorbij.

Zo wordt in het Zeeuwse Baarland een Vlaams orgel bezocht en zijn Zwiep en Havinga te gast bij het Mutin-orgel van de Paters Lazaristen in Panningen.

De podcasts zijn sinds 8 juli beschikbaar via nporadio4.nl.