Toeleverancier voor orgelbouw Laukhuff sluit na bijna twee eeuwen zijn poorten

aug laukhuff weikersheim

De firma Aug. Laukhuff in het Duitse Weikersheim sluit aan het eind van deze maand definitief haar poorten. De maakte de firma vandaag bekend. ’s Werelds grootste leverancier van orgelonderdelen en orgelmakersgereedschap raakte in de afgelopen anderhalf jaar door zijn financiële reserves. Nieuwe investeerders werden niet gevonden.

Text Example

advertentieIn 2014 wist het bedrijf een faillissement nog af te wenden. Sindsdien bevond het bedrijf zich in ‘een voortdurend proces van herstructurering en optimalisering’. De coronacrisis bleek de genadeslag voor de firma. Door inzakkende verkopen in 2020 en 2021 als gevolg van de coronacrisis raakten de financiële buffers uitgeput.

Definitief einde

Op 23 maart van dit jaar kwam de firma Laukhuff in een beschermingsprocedure waarin het bedrijf volgens het Duitse faillissementsrecht maximaal drie maanden de tijd kreeg voor sanering en herstructurering. Nu het niet is gelukt op tijd een geschikte investeerder te vinden komt er op 30 juni 2021 definitief een einde aan het bedrijf.

Van moertjes tot orgelpijpen

De firma August Laukhuff & Co. ontstond in 1823 als orgelmakerij. Zij ontwikkelde zich tot ’s werelds grootste toeleverancier van orgelonderdelen en orgelmakersgereedschap, variërend van moertjes tot orgelpijpen en geavanceerde elektronische systemen. het bedrijf telt zo’n 150 werknemers.

Leegte

Sinds 1878 is het bedrijf gevestigd in Weikersheim in het Taubertal. Met het bedrijfscomplex en de bedrijfsfluit die werktijden en pauzes tot ver hoorbaar aankondigde nam Laukhuff een bijzondere plaats in het stadje in. Ook in de orgelbouw zal met het verdwijnen van het bedrijf een leegte achterblijven. Veel orgelbouwers waren in mindere tot zeer grote mate afhankelijk van de kennis en materialen van Laukhuff.