Trabaci: Music for Organ and Harpsichord

trabaci music for organ and harpsichord

Wel eens gehoord van de Italiaanse componist en organist Trabaci? Je komt zijn naam niet veel tegen op concertprogramma’s. Toch liet hij een flink oeuvre van z’n driehonderd werken na, veelal klavierwerken, en wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste klaviercomponisten van de Napolitaanse school in de vroege zeventiende eeuw. 

Text Example

advertentie 

Met die klavierwerken in voor zijn tijd vooruitstrevende idioom vult het hij het gat tussen de late renaissance en de vroege barok. Giovanni Maria Trabaci leefde van ca. 1575 tot 1646. Over zijn vroege leven is niet veel bekend. Wel weten wij dat hij later carrière maakte als organist en kapelmeester aan het hof van de Spaanse onderkoning van Napels.

 

Zijn klavierwerk werd uitgegeven in twee banden: ‘Ricercate, Canzone franzese, Capricci, Canti fermi, Gagliarde, Partite diverse, Toccate…. ’ uit 1603 en ‘Ricercate e altri varij Capricce’ uit 1615. Zijn werk zou hoogstwaarschijnlijk van invloed zijn geweest op dat van Girolamo Frescobaldi.

 

Het werk uit deze twee banden is nu verschenen op een dubbelaar van het label Brilliant Classics dat de laatste jaren overigens al vaker in de Italiaanse orgelvijver vist, vooral als het om organisten gaat. De Italiaan Francesco Cera speelt de werken van Trabaci op een orgel uit 1570 in de Sant’Antonio in Salandra en een klavecimbel van Roberto Livi, gebouwd naar een Napolitaans voorbeeld van rond 1650 uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

 

 

Giovanni Maria Trabaci – Music for Organ and Hapsichord

Francesco Cera – organ & harpsichord


From Ricercate, Canzone franzese, Capriccie …, libro primo (Naples, 1603), From Ricercate e altri varij Capricci, libro secondo (Napels, 1615).  

 

Label: Brilliant Classics
Nummer: 94897/1 [2CD]
Speelduur: 56’44 + 62’44
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 10,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]