Trevor Weston – Choral Works

De Amerikaanse componist Trevor Weston ontving zijn eerste muzikale onderricht op Saint Thomas Choir School in New York, het opleidingsinstituut voor de jongens van het koor van Saint Thomas Church Fifth Avenue – de laatste werkplek van de nog immer betreurde John Scott.

Text Example

advertentieDe Detroit Free Press omschreef de muziek van Weston als ‘een charmant gesyncopeerd huwelijk tussen verstand en gevoel’. Op deze cd treffen we een selectie van zijn kooroeuvre. Het merendeel klinkt a cappella, gezongen door het koor van Trinity Church Wall Street, New York. In Truth tones en Ma’at musings krijgt het koor gezelschap van musici uit NOVUS NY, het aan Trinity Church verbonden orkest voor hedendaagse muziek (ja, u leest het goed).

Trinity Church ligt op steenworp afstand van de plek die op 11 september 2001 het toneel was van terroristisch geweld (Westons Ashes – zie onderaan – is een muzikale reflectie op deze gebeurtenis). De kerk kreeg die dag een regen van puin over zich uitgestort. Het godshuis kon worden opgeknapt, maar het vermaarde Aeolian/Skinner-orgel uit 1923 (nadien een aantal keer uitgebreid) werd als onbruikbaar beschouwd en opgeslagen.

Bij wijze van tijdelijke oplossing installeerde de firma Marshall & Ogletree in 2003 een digitaal orgel in de kerk. Intussen zijn we bijna vijftien jaar verder en staat het er nog steeds – de tijdelijke oplossing lijkt definitief geworden. Op deze cd speelt het orgel een bescheiden rol. Wie een breder beeld wil krijgen van dit instrument, kan op YouTube wel een en ander vinden, zoals een opname van Charles Ives’ Variations on America door Tom Trenney.

Trevor Weston licht in het booklet zelf zijn muziek toe. Alle gezongen teksten zijn weergegeven. Biografieën van de musici zijn eveneens aanwezig; informatie over kerk en orgel ontbreekt.

 


Trevor Weston – Choral Works

The Choir of Trinity Wall Street ? The Trinity Youth Chorus? NOVUS NY
Avi Stein, Marshall & Ogletree organ of Trinity Church Wall Street, New York*
Julian Wachner, conductor

Given sound; Rivers of living water*; My heart hath trusted in God; Truth tones; Magnificat*; Nunc dimittis*; O Daedalus, fly away home; Ashes; Ma’at Musings; Messe Ancienne.

Label: Acis
Nummer: APL72290
Speelduur: 76’58
Booklet: 24 pagina’s (EN)
Prijs: $ 15.99 (cd) / $ 9.99 (download)
Bestellen: CD Baby

 

www.acisproductions.com