Tv-presentator Tijl Beckand treedt in het voetspoor van Bach

In het programma ‘Tijl in het voetspoor van Bach’ volgt presentator Tijl Beckand de 400 kilometer lange voettocht die Bach in 1705 aflegde naar zijn ‘idool’ Buxtehude in Lübeck. De vier afleveringen zijn vanaf dinsdag 8 oktober te zien bij omroep AVROTROS.

Text Example

advertentieTwintig jaar oud is Johann Sebastian Bach als hij in 1705 als organist in de Neue Kirche in Arnstadt vraagt of hij er vier weken tussenuit mag. Hij wil componist en organist Dietrich Buxtehude in Lübeck horen spelen. Het wordt een voettocht van pakweg 400 kilometer. En die vier weken: dat worden er zestien.

Tijl Beckand, bekend van tv-programma’s als De Lama’s en Dancing with the Stars, heeft een passie voor klassieke muziek. Al eerder deelde hij die met een breder publiek in het programma De tiende van Tijl. Nu volgt hij voor omroep AVROTROS Bachs pelgrimage naar de meester Buxtehude in Lübeck.

Tijl Beckand in het stadhuis van Lüneburg | © beeld AVROTROS

In de eerste aflevering van ‘Tijl in het voetspoor van Bach’ loopt Beckand van Arnstadt via Gotha naar Mühlhausen. Zo brengt hij ook een bezoek aan de Arnstadter Neue Kirche waar Bach als organist heeft gewerkt. En er wordt een uitstapje gemaakt naar Bach geboorteplaats Eisenach, naar de Georgenkirche waar hij werd gedoopt en waar zijn oom Johann Christoph organist was.

In het vier aflevering tellende programma wordt de route niet alleen in historisch perspectief gevolgd. Ook de rol die Bach en zijn muziek tegenwoordig nog in de samenleving speelt komt voor het voetlicht.

‘Tijl in het voetspoor van Bach’ – vanaf dinsdag 8 oktober vier weken lang om 21.10 uur op NPO 2.

avrotros.nl/inhetvoetspoorvanbach

 

 

11 Comments

 1. Met een andere presentator (iemand die bijvoorbeeld weet hoe je de plaatsnamen uitspreekt) had dit ongetwijfeld een boeiende serie over Bach kunnen worden.
  Echter, groter contrast tussen het nivo van de muziek van Bach en de presentatie van dit programma is bij mijn weten nog niet eerder vertoond.

  • Och, het is televisie, dus voor de massa. Tijl doet het in z’n eigen populaire stijl en probeert het opnieuw te verbeelden. Daarin is hij soms juist erg grappig. Soms gaat ie te ver. Bach vergelijken met Michael Jackson is de Empire State Building vergelijken met een zandkorrel.

 2. Tijl heeft voor zijn voettocht schoenen aangetrokken, die een paar maatjes te groot zijn. Zo werd een neo-barok orgel uit 1959, met een dispositie van de hand van Bach zelf, uitgeroepen tot een orgel zoals Bach dat gekend zou kunnen hebben. Het orgel in Arnstadt, zou omgerekend naar nu, ruim 60.000 euro moeten kosten. Zou Tijl er ook een orgelmaker bij in gedachten hebben gehad, die anno nu de klus voor een dergelijk bedrag kan klaren?? Ik houd mij van harte aanbevolen.

 3. Programma heeft wat mij betreft de diepgang van een kano. Een gemiste kans om Bach aan het TV-kijkende publiek te presenteren. Jammer !

 4. Ik heb de eerste aflevering gezien en het is mij heel erg tegen gevallen. Het positieve van dit programma is echter wel dat mensen hierdoor geinteresseerd kunnen raken voor de muziek van Bach.

 5. Bedenkelijke kwaliteit, dit programma, en dus Bach onwaardig. Jammer.

 6. Een teleurstellend programma, met talloze speculaties en onjuistheden, geheel volgens de formule: snel, flitsend en oppervlakkig. Heel jammer.

 7. Hij treedt niet zozeer in het voetspoor van JSB maar huppelt schaamteloos …
  Tsja, van waarnaartoe??
  Hallo, wat een ongelooflijk stom programma.

 8. Helaas ben ik het compleet met Robyn eens. Het geheel doet erg oncomfortabel aan, daarnaast wordt er rustig op los gespeculeerd, bijvoorbeeld over Bach die een ‘maagd’ mee naar het orgel nam… Daarnaast zijn de opmerkingen over ‘de longen van het orgel’ gewoonweg onzin. Het lijkt er op dat het vooral leuk moet zijn, of het klopt maakt niet zoveel uit.
  Jammer, ik had gehoopt op een leuke aflevering. Het enige wat ik na afloop kann zeggen was dat het enorm tegen valt. Dan is bijvoorbeeld Gardiners ‘A passionate life’ veel beter, en zonder allemaal dingen die er bij verzonnen zijn, of waarvan we niet weten of het wel waar is…

 9. Erg teleurstellende aflevering. Er werd amper iets over Bach verteld behalve dat er zo weinig over BACH bekend is. Daar hebben we dus niks aan. Heel veel scenes met oncomfortabel gespreken die niet liepen, bijv. kookstudie scene, orgel scene.
  Graag voordat je zo’n programma gaat maken veel meer informatie vergaren zodat we er toch iets aan hebben.
  Neem een voorbeeld aan de programma’s die momenteel over Rembrandt zijn. Deze programma’s zitten boordevol informatie en zijn erg boeiend.
  Ik ga niet meer kijken, als een echte BACH fan vond ik deze aflevering gewoon gênant.

  • In deze tijd waarin zoveel andere rommel op tv komt, vind ik het wel positief dat er nu eens een programma over Bach te zien is. Dat het niet helemaal is zoals de muziekliefhebber dat zou willen zien, begrijp ik.
   Maar als hierdoor mensen positief geinteresseerd raken en misschien ook in het geloof, is dat alleen maar winst.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.