Tweede Internationaal Orgelconcours Breda in 2015

orgel grote kerk breda

In de Grote Kerk te Breda wordt van 19 tot en met 31 oktober 2015 voor de tweede maal het Internationaal Orgelconcours Breda georganiseerd. Maximaal tien kandidaten kunnen aan het concours deelnemen. De finalisten dienen onder meer een speciaal voor deze editie te schrijven compositie van Thierry Escaich spelen.

Text Example

advertentie 

Maximaal tien deelnemers zullen worden geselecteerd uit opnamen die de kandidaten bij aanmelding moeten insturen. Na een eerste ronde worden maximaal vijf kandidaten doorgelaten tot de tweede ronde.

 

Escaich

Voor elke ronde is een programma samengesteld met een oplopende moeilijkheidsgraad. Naast werken van Johann Sebastian Bach staan werken van Jean Langlais, Olivier Messiaen, Jehan Alain en Petr Eben op het programma. De drie overgebleven finalisten dienen bovendien het door Thierry Escaich te schrijven werk uit te voeren.

 

De verrichtingen van de deelnemers wordt beoordeeld door een deskundige jury die na elke ronde de uitslag bekend zal maken. De jury van deze tweede editie van het concours vermeldt namen als Dirk Out, Arno van Wijk, Jelena Bazova, Ignace Michiels, Thierry Escaich en Jan Hage.

 

Crowdfunding

De organiserende Stichting Internationaal Orgelconcours Breda heeft een crowdfundingactie opgezet om het schrijven van de nieuwe compositie te financieren. Deelname aan deze actie is voor iedereen mogelijk. Aan de donaties zijn een aantal tegenprestaties verbonden, waaronder toegangskaarten voor de concerten en gesigneerde partituren van de compositie.

 

Evenementen

Naast de wedstrijdrondes zullen er in de concoursweken meerdere evenementen plaatsvinden, zoals lunchpauzeconcerten en juryconcerten. Zowel voor de kandidaten als voor de toehoorders zullen er stadswandelingen worden georganiseerd met de mogelijkheid voor een torenbeklimming en een bezoek aan de Van Gogh-tentoonstelling in het Bredaas Museum.

 

Aanmelding

Professionele organisten geboren na 1 november 1980 kunnen zich nog tot 1 maart 2015 aanmelden voor het concours. Medio maart 2015 wordt bekend gemaakt wie tot de eerste ronde zijn toegelaten. Dan wordt ook de verplichte compositie aan de kandidaten toegestuurd.

 

In 2012 werd Internationaal Orgelconcours Breda voor de eerste maal georganiseerd. Winnaar was de Britse organist Richard Pinel. Componist Ad Wammes schreef voor het concours de opdrachtcompositie Play it cool!

 

Meer informatie

www.orgelconcoursbreda.nl

 

 

© 2014 foto Stichting Internationaal Orgelconcours Breda