Tweede jubileumconcert Marcussen-orgel Kloosterkerk Den Haag

Orgel uitgebreid met zwelmechanisme borstwerk

Het orgel van de Kloosterkerk in Den Haag bestaat in 2016 vijftig jaar. Het gouden jubileum wordt gevierd met twee concerten. Naast het concert van afgelopen voorjaar vindt op zaterdag 19 november het tweede concert plaats. Dan wordt ook het resultaat van recent herstelwerk aan het orgel gepresenteerd: sinds kort beschikt het orgel over een zwelmechanisme voor het Borstwerk.

Text Example

advertentieHet concert van 19 november heeft als titel LAUDATE! en wordt gegeven door Geerten van de Wetering, titularis van het orgel, en het Residentie Kamerkoor onder leiding van Jos Vermunt.  Naast enkele orgelwerken van Bach en de dit jaar jubilerende componisten Reger en Reda staan er werken voor koor en orgel op het programma.

Koor en orgel
Van Zoltán Kodály klinkt zijn Laudes Organi, een compositie voor koor en orgel, geschreven in 1966, het bouwjaar van het orgel van de Kloosterkerk. Ook zal een eerder dit jaar in première gegaan werk van Daan Manneke, Aube, Symphonies pour quatre choeurs et orgue, worden uitgevoerd. Dit werk is geschreven voor vier koren die verspreid in de ruimte van de kerk staan, wat resulteert in een bijzonder klankeffect; later in het stuk wordt één koor geformeerd onder het orgel.

Zwelmechanisme
Tijdens het concert zullen ook de resultaten van recente werkzaamheden aan het orgel voor het eerst te horen zijn. Naast groot onderhoud, waaronder herstel van enkele grote prestantfrontpijpen, heeft de firma Van Vulpen een zwelmechanisme aangebracht op het Borstwerk, waardoor de deuren van het borstwerk nu met een voettrede bedienbaar zijn. Uit archiefstukken is gebleken dat in de oorspronkelijke ontwerpen van Marcussen al sprake was van beweegbare deuren van het Borstwerk. In een later stadium is hier van afgezien. Na vijftig jaar is dit plan alsnog gerealiseerd.

Toegang en meer informatie
Het concert begint om 20.15 uur. Om 19.45 uur zal componist Daan Manneke een toelichting geven op zijn compositie. De toegang bedraagt €10.  Het adres van de kerk is Lange Voorhout 4, Den Haag. Meer informatie is te vinden op www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl.

Zie ook