Utrechts Lindsen-orgel te zien tijdens werkplaatsbezoek Van Rossum Orgelbouw

orgel augustinuskerk utrecht bij van rossum orgelbouw

Op zaterdag 24 maart stelt Van Rossum Orgelbouw orgelliefhebbers in de gelegenheid de werkplaats in Wijk en Aalburg te bezoeken. Daar staat dan het volledig gerestaureerde binnenwerk van het Lindsen-orgel uit de Sint-Augustinuskerk te Utrecht speelklaar opgesteld.

Text Example

advertentieIn de neoclassicistische Sint-Augustinuskerk uit 1839/1840, de eerste grote katholieke kerk in Utrecht sinds het herstel van de godsdienstvrijheid, plaatste Henricus Dominicus Lindsen in 1843 een nieuw orgel. Het front werd ontworpen ontworpen door kerkarchitect Zocher. In 1897 volgde een verbouwing door Maarschalkerweerd. In 1973 werd het orgel gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw onder advies van Hans van der Harst.

Restauratie
Bijna een halve eeuw later bleek restauratie opnieuw noodzakelijk. Die wordt nu uitgevoerd door Van Rossum Orgelbouw te Wijk en Aalburg. Adviseurs daarbij zijn Ton van Eck en Rogér van Dijk. Het orgel wordt zo veel mogelijk teruggebracht naar zijn oorspronkelijke opzet, weliswaar met hergebruik van aanwezig goed pijpwerk van zowel Maarschalkerweerd als Verschueren. Voor een deel moest nieuw pijpwerk in passende factuur worden bijgemaakt. De mechaniek werd voor een groot deel vernieuwd. De gehele windvoorziening werd vervangen waarbij een nieuwe balgsstoel met vier spaanbalgen werd gemaakt naar voorbeeld van Lindsen. Na de kerkrestauratie zal de oplevering van het orgel vermoedelijk pas in 2019 plaatsvinden.

Het binnenwerk van het gerestaureerde Lindsen-orgel van de Sint-Augustinuskerk te Utrecht opgesteld in de werkplaats van Van Rossum Orgelbouw

Werkplaatsbezoek
Het Lindsen-orgel staat nu geheel in open opstelling (de kas is in de kerk achtergebleven) opgebouwd in de werkplaats van de orgelmaker in Wijk en Aalburg. Tijdens de werkplaatsbezoeken op 24 maart zal een uitgebreide toelichting gegeven worden door de orgelmakers en de adviseurs. Aan het eind van ieder bezoek zal het orgel worden gedemonstreerd door Ad van Sleuwen, stadsorganist te Hilvarenbeek.

Aanmelden
Voor het werkplaatsbezoek worden deelnemers verzocht zich uiterlijk woensdag 21 maart via excursie@brabantorgel.nl aan te melden. Er zijn verspreid over de dag drie ‘bloktijden’ voor dit bezoek aangegeven. Groep A: 09.30 – 10.45 uur, groep B: 11.00 – 12.15 uur, groep C: 13.30 – 14.45 uur. Bij aanmelding wordt verzocht een eerste en tweede groepsvoorkeur aan te geven. In een bevestigingsmail wordt de definitieve indeling bekend gemaakt. Deelnemers worden dringend verzocht zicht tien minuten voor aanvang van de toegewezen bloktijd bij de werkplaats te melden en zich aan de aangegeven tijden te houden.

Van Rossum Orgelbouw is gevestigd aan Nijverheidstraat 13, 4261 TK Wijk en Aalburg

 

© 2018 beeld Wim van der Ros