VACATURE Docent Orgel Improvisatie – Codarts Rotterdam

Organisatie: Codarts Rotterdam
Vacature: Docent Orgel Improvisatie
Sluitingsdatum: 8 juni 2025

Codarts is een stevig in de Rotterdamse samenleving gewortelde internationale hogeschool die kwalitatief hoogwaardige bachelor- en masteropleidingen aanbiedt op het gebied van muziek, muziektheater, dans, circus, muziek- en danseducatie en muziek- en danstherapie.

Diversiteit, interdisciplinariteit en duurzaamheid zitten in de genen van Codarts verankerd. We maken deel uit van nationale en internationale netwerken. Het innovatieve onderwijs-en onderzoeksprogramma Rotterdam Arts & Sciences Lab – een samenwerkingsverband tussen Erasmus Universiteit Rotterdam, Willem de Kooning Academie/Hogeschool Rotterdam en Codarts – getuigt hiervan. 

Codarts telt ruim 1.000 studenten, met circa 65 nationaliteiten, en ongeveer 420 medewerkers.

Per 1 september 2025 is Codarts voor de afdeling Klassieke Muziek op zoek naar een: 

Docent Orgel Improvisatie

circa. 0,05 – 0,1 fte

De bijzondere traditie van de opleiding orgel aan Codarts Rotterdam gaat terug tot 1930. Onder oud-hoofdvakdocenten tref je namen aan als Arie J. Keyzer, Bernard Winsemius en Ben van Oosten. Orgelstudenten van Codarts, en dus ook de docenten, maken deel uit van deze bijzondere traditie.

Studenten krijgen volop gelegenheid om zichzelf voor te bereiden op een veelzijdige loopbaan als uitvoerend musicus en/of docent. Ze volgen lessen ensemblespel en improvisatie, en bestuderen ook de geschiedenis van het orgel en de orgelbouw. Het arrangeren voor orgel en de kerkmuziekvakken komen wekelijks aan bod. In de masteropleiding kunnen studenten zich specialiseren en dagen we ze uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren van interpretatie en naar nieuwe wegen in de orgelcultuur.

Zowel in het kerkelijke als in het wereldlijke domein krijgt de organist te maken met de vraag naar geïmproviseerde muziek. Daarom wordt tijdens de bachelor orgel ieder jaar aandacht besteed aan ‘improvisatie aan het orgel’. De leerstof is zodanig opgebouwd dat aan het eind van bachelor jaar 4 de student:

  • volgens de eisen van de PKN een gesimuleerde kerkdienst kan begeleiden (dit is één van de verplichte onderdelen van de bevoegdheid ‘kerkmusicus II’)
  • tijdens zijn eindexamen orgel een muzikaal aantrekkelijke orgelimprovisatie van 6-10 minuten kan verzorgen op een thema dat kort daarvoor wordt bekendgemaakt

De lessen in de jaren 1 t/m 3 worden als groepsles aangeboden. Belangrijkste leerdoelen zijn het kunnen uitvoeren van correcte harmonisaties (koraalzettingen), met c.f. in verschillende liggingen; koraalvoorspelen in de vorm van duo, bicinium, trio, fuga(to), ostinato-variatie enz.

In jaar 4 worden tijdens individuele lessen daarnaast de grotere vormen zoals concerto, orgelsonate en orgelsymfonie (e.e.a. mede afhankelijk van de individuele aanleg voor improvisatie) behandeld.

De werkzaamheden:

Je verzorgt individuele en groepslessen op het niveau van bachelor en master specifiek in het vak improvisatie. In het team met de collega-docenten ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de studenten op het gebied van zowel artisticiteit als vaktechniek. Verder neem je zitting in beoordelingscommissies van de orgelstudenten, alsmede vakgroepoverleggen, ben je aanwezig bij voorspeelmomenten van je studenten en stem je zaken af met o.a. collega-docenten en de collega’s van de studentenadministratie.

De kandidaat:

Van de docent verwachten we grote deskundigheid en ruime ervaring in het improviseren voor zowel de kerkelijke als de concertpraktijk.

Onze ideale kandidaat is een gemotiveerde en betrokken docent, is flexibel EN kan op vaste momenten in de week in de lessen en zelfstandig met studenten werken. Je werkt gedisciplineerd en empathisch, bent open-minded en weet anderen te inspireren. Je beschikt over een sterke reputatie en uitgebreide ervaring in het werkveld en aantoonbare didactische kwaliteiten. Tevens heb je uitgebreide ervaring met en kennis van muziekeducatie op het niveau van hoger onderwijs, nationaal en internationaal.

Jouw nieuwsgierige houding draagt bij aan de dynamiek binnen Codarts, waarbij je openstaat voor innovatie van het onderwijs. Je bent een teamplayer en enthousiast over teamteaching. Het bezit van een mastertitel of equivalent en een Nederlands diploma kerkmuziek (KMI) is vereist en uiteraard beschik je over Engelse taalvaardigheid in woord en geschrift.

Geboden wordt:

  • Bij Codarts volgen we de cao HBO. Salariëring conform deze cao in schaal 11 op basis van 1 fte: min. € 4.234,28 en max. € 5.936,77 (afhankelijk van opleiding en ervaring).
  • Arbeidsvoorwaarden volgens de cao HBO, waaronder een eindejaarsuitkering, fietsenplan, pensioenregeling (ABP), studiefaciliteiten, Rotterdampas, collectieve zorgverzekering.
  • De mogelijkheid om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.
  • Het betreft een jaarcontract met uitzicht op verlenging.

Informatie:

Voor meer informatie over de functie kan contact opgenomen worden met: Hoofd Klassieke Muziek Mark Vondenhoff via classicalmusic@codarts.nl. Wil je meer informatie over de sollicitatieprocedure, neem dan contact op met: HR-adviseur Helen Vermeer via recruitment@codarts.nl.  

Het verzorgen van een proefles waarbij we je graag zelf ook horen spelen maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Sollicitatie:

Je sollicitatie met CV en motivatiebrief kan je tot en met zondag 8 juni 2025 mailen aan recruitment@codarts.nl o.v.v. Vacature Docent Orgel Improvisatie.

Goed om te weten: Om de veiligheid binnen het onderwijs te garanderen, wordt van alle medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Codarts streeft naar een divers personeelsbestand. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen onze organisatie versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.