Van der Weerd en Van Haeften winnaars Improvisatieconcours Elburg

orgel grote of sint-nicolaaskerk elburg

Tjaco van der Weerd en Hans van Haeften zijn zaterdag 28 november als eersten geëindigd tijdens het Nationaal Improvisatieconcours in Elburg. Van der Weerd kreeg de eerste prijs voor het onderdeel vrije improvisatie, Van Haeften won de de ‘Koraalprijs’ voor de beste geïmproviseerde koraalpartita.

Text Example

advertentie 

Het concours voor organisten tot 35 jaar beleefde dit jaar zijn derde editie en werd gehouden in de Grote of Sint-Nicolaaskerk. De vijf deelnemers kregen de opdracht op het koororgel een koraalpartita te improviseren. Voor de vrije improvisatie op een thema van Gert Oldenbeuving maakten de spelers gebruik van het Quellhorst-hoofdorgel.

 

De jury bestond dit jaar uit Pieter Dirksen, Petra Veenswijk en Peter Westerbrink. Naast de eerste prijs voor de 25-jarige Van der Weerd uit Kampen, kenden zij in de categorie vrije improvisatie ook een tweede prijs toe aan Gerard Verwey (Ridderkerk) en een derde prijs aan Evan Bogerd (Hasselt). Voor de categorie koraalpartita was slechts een prijs beschikbaar, die de Amersfoorter Hans van Haeften in de wacht sleepte.

 

In 2014 behaalde Tjaco van der Weerd al de derde prijs in de tweede editie van het improvisatieconcours. Winnaar van de derde prijs, Evan Bogerd, wist vorig jaar nog een tweede prijs te bemachtigen. Toen ging de eerste prijs in beide categorieën naar Roeland de Reuver.

 

© 2015 beeld www.orgelnieuws.nl

 

Nederlandse Orgelkalender 2016