Vandaag: Nationale Orgeldag, start in Rhenen!

Text Example

advertentieZaterdag 11 september vindt in de Cunerakerk in Rhenen de openingsmanifestatie plaats van de Nationale Orgeldag 2010. Cees van der Poel, redacteur orgelbouw van het blad ‘Het Orgel’ houdt een lezing over ‘De orgelbouw na de Tweede Wereldoorlog’.

Tijdens de openingsmanifestatie Nationale Orgeldag 2010 bespelen Gert van der Vliet (organist van de Cunerakerk), Gert Jan Schipper (organist van de Adventskerk in Veenendaal) en Wilfred Folmer (organist van de Hervormde Kerk in Scherpenzeel) het Van Vulpenorgel in de kerk. Ze voeren muziek uit van Boëly, Mendelssohn en Schumann. Arno van Wijk presenteert z’n nieuwe cd die hij in Rhenen opnam. Tijdens de bijeenkomst overhandigt de Rabobank een cheque voor de restauratie van het orgel.

Voorafgaand aan de openingsmanifestatie bespeelt stadsbeiaardier Klaas de Haan de beiaard van de Cuneratoren. Om 20.00 uur verzorgt Hayo Boerema, organist van de Grote of St. Laurenskerk het slotconcert in de Cunerakerk.

In de kerk zijn stands aanwezig van Boeijenga, Den Hertog, Manova, Van Vulpen en TulipRecords.nl

Gedurende de dag, tot ongeveer 16.00 uur, is er een orgeltocht per auto of fiets langs een aantal kerken in en rond Rhenen. Deelnemers kunnen acht orgels beluisteren en bespelen te weten:

• Hervormde Kerk, Elst (Bakker & Timmenga, 1918)

• Andrieskerk, Amerongen (Witte, 1863); Om 14:00 uur: bespeling door Bert Wisgerhof

• Grote Kerk, Wijk bij Duurstede (Kiespenning, 1565)

• St. Annakerk, Eck en Wiel (Van Puffelen)

• Hervormde Kerk, Ingen (Koch, 1981; met ouder pijpwerk)

• Hervormde Kerk, Lienden (Naber, 1842/1850)

• Hervormde Kerk, Kesteren (Verschueren, 1976; De Jong, 1999)

• Cunerakerk, Rhenen (Van Vulpen, 1957/1980)

De Nationale Orgeldag valt altijd samen met Open Monumentendag. Het thema van deze dag is: De smaak van de 19e eeuw. Rond dat thema zijn er in Rhenen allerlei activiteiten.

Klik hier! voor veel meer informatie…

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie Stichting Musica Cunera