Víctor Baena de la Torre wint 13e Schnitger Orgelconcours Alkmaar

Het 13e Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar is vrijdagavond 28 juni gewonnen door de Spanjaard Víctor Baena de la Torre. De tweede prijs ging naar de Italiaan Vittorio Vanini, die tevens de publieksprijs won. De Brit Freddie James werd derde. 

Text Example

advertentieDe finale vond plaats in de Grote Sint-Laurenskerk te Alkmaar. Op het Van Covelens-orgel speelden de drie finalisten een liedvariatiereeks van Sweelinck naar keuze. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel werden drie verplichte keuzewerken gespeeld: een grote koraalbewerking uit Bach’s Clavierübung III of uit 18 Choräle verschiedener Art, een keuze uit de preludiums en fuga’s BWV 532, 541, 546 en 550 en een liedbewerking uit Gedenck-Clanck ´76 van Piet Kee.

De drie finalisten na afloop van de tweede ronde in de Kapelkerk. V.l.n.r.: Víctor Baena, Vittorio Vanini en Freddie James | © beeld orgelfestivalholland.nl

Concours
Het concours ging vorige week vrijdag en zaterdag van start met tien deelnemers afkomstig uit Australië, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland (Gerwin Hoekstra), Spanje, Portugal en Zuid-Korea. De tweede ronde werd afgelopen dinsdag gespeeld op het Müller-orgel in de Kapelkerk. De jury bestond uit Martin Böcker (D),  Bernard Foccroulle (B),  Krzysztof Urbaniak (PL),  Bas de Vroome (NL) en Wolfgang Zerer (D).

Winnaar
Voor eersteprijswinnaar Víctor Baena was het de tweede keer dat hij aan het Schnitgerconcours deelnam. In 2017 wist hij tot de tweede ronde door te dringen. De in 1995 geboren Spanjaard studeert momenteel voor zijn master orgel bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga aan het Conservatorium van Amsterdam. Eerder studeerde hij clavichord bij Menno van Delft. Víctor Baena is organist van De Nieuwe Augustinus-parochie in Amsterdam-Noord en de Sint-Nicolaaskerk te Edam. Daarnaast heeft hij een lespraktijk en vormt hij een duo met violiste Lisette Carlebur.