Vier nieuwjaarsconcerten in Laurenskerk Rotterdam

Nieuwjaarsconcerten Laurenskerk Rotterdam

Maar liefst vier nieuwjaarsconcerten worden op de eerste twee zaterdagen van 2016 gegeven in de Laurenskerk te Rotterdam. Op 2 januari maken Jean Guillou, Peter Eilander en Pieter Heykoop hun opwachting. Op 9 januari wordt het podium geboden aan pianist Daniël Wayenberg en organist Sander van Marion. 

Text Example

advertentie 

Vele tienduizenden orgelliefhebbers trokken in de afgelopen 36 jaar vanuit heel het land naar de Rotterdamse Laurenskerk met soms meer dan tweeduizend toehoorders. Waren het vorig jaar nog twee concerten op één zaterdag, dit jaar zijn het er vier, verdeeld over twee zaterdagen.

 

Meer dan 27 jaar gaf Klaas Jan Mulder de traditionele nieuwjaarsconcerten in de Laurens gaf. Na zijn overlijden werd de traditie door de concertorganisatie voortgezet met een programmering in de lijn van Mulder: grote werken, populaire stukken, improvisaties maar ook een aantal genoteerde en niet- genoteerde koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder.

 

Dit jaar staan de concerten ook in het teken van twee jubilea. Pieter Heykoop viert dat hij veertig jaar organist is. Een week later staat wordt met een groot jubileumconcert stilgestaan bij het 60-jarig organistschap van Sander van Marion.

 

Jean Guillou en op uitnodiging Peter Eilander

Het eerste nieuwjaarsconcert op het grote Marcussen-orgel van de Laurens wordt op zaterdag 2 januari om 15.00 uur gegeven door Jean Guillou. De 86-jarige, Parijse organist komt Oudjaarsdag naar Nederland om zich voor te bereiden op het 36e traditionele Nieuwjaarsconcert. Het te spelen programma blijft tot het concert begint strikt geheim!

 

Peter Eilander zal tijdens dit middagconcert op uitnodiging enkele koraalbewerkingen spelen van de grondlegger van deze nieuwjaarsconcerten, Klaas Jan Mulder.

 

Jubileumconcert Pieter Heykoop 40 jaar organist

Pieter Heykoop is precies 40 jaar organist. En dat viert hij in Rotterdamse Laurenskerk met een concert dat op 2 januari om 19.30 uur begint. Pieter Heykoop speelt improvisaties, psalm- en gezangbewerkingen van eigen hand en natuurlijk koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder, waaronder op veler verzoek diens improvisatie over Psalm 68. Tevens zal een cd worden gepresenteerd met met deels live opgenomen improvisaties van Pieter Heykoop.

 

Daniel Wayenberg speelt een speciaal programma voor orgelliefhebbers

Daniël Wayenberg, de pianist die onlangs zijn 86e verjaardag vierde, speelt op zaterdag 9 januari om 15.00 uur een speciaal programma, dat helemaal is afgestemd op orgelliefhebbers. Wayenberg had grote bewondering voor Klaas Jan Mulder en zal in zijn programma ook even stilstaan bij Mulders muziek met een improvisatie.

 

Groot jubileumconcert Sander van Marion 60 jaar organist

Het avondprogramma van 9 januari 19.30 uur belooft uniek te worden. Van Marion die zijn 60-jarig organistschap viert, zal tijdens dit jubileum zijn veelzijdigheid laten horen: van improvisaties tot toccata’s, van psalmen tot Weense walsen. Ook zal hij achter de concertvleugel plaatsnemen. Verder staan de jubilaris en het publiek een verrassing door een wereldberoemde muzikant te wachten.

 

Informatie

De Grote of Sint Laurenskerk is 45 minuten voor aanvang van elk concert open, de kerk is verwarmd. Er is ruime parkeergelegenheid in diverse parkeergarages in de nabijheid van de Laurenskerk aanwezig. Kaartverkoop via www.laurenskerk.ntk.nl, of telefonisch via NTK 0900-9203 (€ 0,45 ) of op de dag van de concerten aan de kerk.

 

[Gesponsord bericht]

 

© 2015 fotografie Jan de Rooij