Vijf organisten getroffen door Franse medailleregen

De jaarlijkse Parijse medailleregen van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ is weer een aantal Nederlandse organisten ten deel gevallen. Dit jaar zijn er vijf musici die zich volgens de Société sterk gemaakt hebben voor de uitvoering en promotie van Franse orgelmuziek. André de Jager, Ad van Pelt en Marieke Stoel zijn met een bronzen medaille bedacht. Suzanna Veerman en Gert Oost werden beiden met zilver onderscheiden.

Text Example

advertentieDe Jager, organist in Papendrecht, geeft geregeld concerten met daarbij Franse componisten op het programma. Van Pelt uit Woerden kreeg de onderscheiding als waardering voor de organisatie en realisatie van diverse concerten waarbij verschillende Franse componisten de revue passeerden.

De Haagse Marieke Stoel werkte in 2001 mee aan de herdenking van Langlais en speelde werken van Tournemire, Vierne en anderen. Ook nam zijn een cd op met vier eeuwen kerstmuziek uit Frankrijk.

Suzanna Veerman uit Amsterdam is gespecialiseerd in de werken van Langlais, Guilmant en Fauré. Ze won diverse prijzen en zat meermalen in de finale van het Leidse Orgelconcours. Gert Oost, schreef en redigeerde als musicoloog diverse boeken en publicaties. Zo ook het vorig jaar verschenen boek ‘Hommage aan César Franck’.

 

© 2007 www.orgelnieuws.nl