Vijfde Adriaan C. Schuurman Orgelconcours in Naaldwijk

orgel oude kerk naaldwijk

Op zaterdag 19 oktober 2019 vindt voor de vijfde keer het Adriaan C. Schuurman Orgelconcours plaats. Het concours voor amateurorganisten en conservatoriumstudenten wordt gehouden in de Oude Kerk te Naaldwijk.

Text Example

advertentieHet orgelconcours staat in het teken van zijn naamgever, de organist, kerkmusicus, conservatoriumdocent en componist Adriaan C. Schuurman (1904-1998). Een vrij te kiezen werk uit zijn grote, vooral koraalgebonden orgeloeuvre is dan ook een verplicht onderdeel. Daarnaast dienen de deelnemers één of meer werken uit de orgelliteratuur te spelen. Ook hierin is de keuze vrij. Elke deelnemer krijgt maximaal twintig minuten speeltijd toebedeeld om zich te bewijzen.

Wander Beekes
Het concours wordt gespeeld op het door Wander Beekes in 1831 gebouwde orgel met twee manualen (hoofdwerk en bovenwerk) en een in 1975 gerealiseerd vrij pedaal met drie stemmen. Bij de voorbereiding en op de concoursdag zelf kunnen de deelnemers gebruik maken van aanwezige registranten.

Jury
De prestaties van deelnemers worden beoordeeld door een jury bestaande Gerard Bal (juryvoorzitter), Jan J. van den Berg en Arjen Leistra. De uitslag van het concours wordt bekend gemaakt voorafgaande aan het ’s avonds te geven juryconcert. Iedere deelnemer zal een schriftelijke beoordeling ontvangen. Een eerste, tweede en derde prijs worden beschikbaar gesteld.

Inschrijving
Inschrijven voor het concours kan tot uiterlijk 15 augustus 2019. Er is plaats voor maximaal tien kandidaten. Inschrijving gebeurt op volgorde van ontvangstdatum. Het inschrijvingsformulier is op te vragen via c.resseler@hccnet.nl. Deelname kost € 30.

Lustrum
Het concours, waarvan de eerste editie in 2008 plaatsvond, wordt georganiseerd op initiatief en in samenwerking met de Stichting Kunst en Cultuur Westland. Het lustrumconcours had in 2014 en 2018 al plaats moeten vinden, maar werd beide keren afgeblazen vanwege een te gering aantal aanmeldingen.

 

© 2019 beeld orgelfoto.nl