Vijfhonderd jaar orgelmuziek op vijftig cd’s

Het is een beetje veel en het zorgt voor keuzestress. Maar als je al die innerlijke belemmeringen vergeet, ontdek je de mooiste dingen. Voor de tweede keer brengt Brilliant Classics een vierkante box uit met daarin maar liefst vijftig orgel-cd’s.

Text Example

advertentieIk raakte onder de indruk van de werkelijk enorme hoeveelheid orgelmuziek die erin vijf eeuwen is gecomponeerd. Duizelingwekkend.

Net als de eerste box uit 2016 zijn de cd’s gegroepeerd in drie stijlperioden: ‘Renaissance en Vroege Barok’, ‘Barok en Klassiek’ en ‘Romantiek en 20e eeuw’. Elke periode heeft een eigen kleur: achtereenvolgens rood, blauw en paars. Volgens de platenmaatschappij is er geen dubbeling met de vorige box voor wat betreft de gespeelde werken.

Op de meeste cd’s van deze box spelen Italiaanse organisten zoals Stefano Molardi, Massimo Gabba, Manuel Tomadin, Frederico Del Sordo. Maar er is ook inbreng vanuit Nederland. Zo is op cd 59 Willem Tanke te horen met opnamen uit 1994 van La Nativité van Olivier Messiaen, genomen uit de 8cd-box die Lindenberg Boeken en Muziek uitbracht in 1998. Verder horen we Matthias Havinga op een fraai Fins orgel uit 1998, geïnspireerd op Silbermanns orgel in Freiberg. Hij speelt Bachtranscripties van onder anderen Vivaldi. Toch weer Italië. Piet van der Steen vult cd 44 met werk van Léon Boëllmann, in 1977 en 2002 opgenomen op de Cavaillé-Coll in de Augustinuskerk in Amsterdam en op het Flentrop/Schijven-orgel in Oostende.

Ik was even verbaasd om in de categorie ‘barok’ een cd (CD27) vol met orgelwerken van George Frederic Handel tegen te komen. ‘Heeft Briljant Classics een ontdekking gedaan?’ dacht ik even, want ik kan me niet herinneren dat de Londense grootmeester zoveel orgelwerken heeft geschreven. Maar nee. Het gaat om een cd vol romantische transcripties, gemaakt door William Thomas Best, Alexandre Guilmant, Francis Cunningham Woods en zulke gasten. Het orgel van Mascioni in de Noord-Italiaanse plaats Alessandria is uitermate geschikt voor deze muziek, alsof je een Engels kathedraalorgel hoort.

Uiteraard klinkt er veel muziek van Italiaanse componisten, van wie je in Nederland de naam en muziek nooit gehoord zou hebben als deze box er niet was geweest.

De meeste cd’s, misschien wel allemaal, zijn al eerder uitgebracht. Op sommige ervan klinkt niet alleen een orgel, maar ook instrumenten harpsichord en klavichord, zoals op cd 5, cd 6. Sommige cd’s zijn al besproken op ORGELNIEUWS, zoals cd7.

In de box zit een boekje waarin in zestien pagina’s de orgelmuziekgeschiedenis wordt verteld. Disposities van de bespeelde orgels zijn te vinden op de website van Brilliant Classics.

De box kost officieel 94 euro (nog geen twee euro per cd), maar is bij bol.com en vooral klassiek.nl flink in de aanbieding.

500 Years of Organ Music – Volume 2

Brilliant Classics – 96139, 50cd, prijs vanaf € 59,95 | brilliantclassics.com