Vijftigjarige SGO pakt uit met concours op vier Groninger stadsorgels

Orgel Martinikerk Groningen | © orgelfoto.nl

In 2019 is het vijftig jaar geleden dat Stichting Groningen Orgelland (SGO) werd opgericht. De jubilerende stichting pakt daarom extra uit met het jaarlijks door haar georganiseerde orgelconcours voor amateurorganisten en conservatoriumstudenten. Voor de 32e editie op zaterdag 12 oktober worden dan ook vier Groninger stadsorgels ingezet.

Text Example

advertentieHet concours van 2019 borduurt verder op de gewijzigde opzet van vorig jaar. Toen werd het deelnemersveld voor het eerst opgedeeld in drie klassementen: jongeren zonder conservatoriumopleiding tot 25 jaar, conservatoriumstudenten en een seniorenklassement van amateurorganisten van 25 jaar en ouder.

Vier stadsorgels
Waar vorig jaar het hoofdorgel van de Martinikerk in Groningen het wedstrijdinstrument was, worden dit jaar ook de orgels van de Nieuwe Kerk, de Der Aa-kerk en het Edskes-orgel in de Lutherse Kerk van de stad Groningen ingezet voor de voorronden. Daardoor kunnen in de drie categorieën, elk op hun eigen locatie, meer deelnemers spelen.

Voorronden
Voor jongeren tot 25 jaar die voor 1 september 2019 nog niet met een conservatoriumopleiding zijn gestart wordt de voorronde gehouden van 09.00 uur tot 15.00 uur gehouden op het Timpe-orgel in de Nieuwe kerk. De jury zal daar bestaan uit Leonore Lub, Sietze de Vries en Erwin Wiersinga.

Tegelijkertijd vindt in de De Aa-kerk de voorronde voor conservatoriumstudenten plaats, waar Vincent van Laar, Jelte Hulzebos en Peter Westerbrink zullen jureren. Amateurorganisten boven de 25 jaar worden dan in hun voorronde beoordeeld door Tymen Jan Bronda, Stef Tuinstra en Henk de Vries. Voor hen staat het Edskes-orgel in de Lutherse Kerk ter beschikking.

Finalisten
Per categorie worden maximaal twintig kandidaten toegelaten. Iedere deelnemer brengt maximaal tien minuten orgelliteratuur ten gehore. In de voorronden worden in elke categorie drie finalekandidaten aangewezen en één winnaar voor de categorieprijs. De negen finalisten spelen ’s avonds om 19.30 uur in de Martinikerk nog eens hun programma. De voltallige jury onder leiding van voorzitter Theo Jellema bepaalt dan wie zich de nummer één, twee en drie mogen van het jubileumconcours mogen noemen.

De kandidaten krijgen in de week van het concours anderhalf uur de tijd om te studeren op het orgel van hun categorie. De finalisten krijgen op zaterdag 12 oktober vanaf 15.30 uur elk een half uur de tijd om het Martini-orgel te verkennen.

Deelname en bijwonen.
Deelname voor jongeren en conservatoriumstudenten kost € 25, senioren betalen € 35. Aanmelden voor deelname kan via hrodenboog@hotmail.com. Wie het concours wil bijwonen krijgt met een dagkaart van € 10 toegang tot alle vier kerken. Een kaart voor een kerk kost € 7,50. Tot 16 jaar is de toegang gratis. Dat geldt ook voor een registrant per kandidaat.