Vlaams orgeltijdschrift bestaat dertig jaar

Text Example

advertentie‘Orgelkunst’, het Vlaamse tijdschrift voor orgelcultuur bestaat dertig jaar. Ter gelegenheid daarvan is er zondag 9 december in Onze-Lieve-Vrouwkerk Vlierbeek in Leuven een feestelijke bijeenkomst. De stichting die het blad uitgeeft, werd in 1978 in Grimbergen opgericht.

Kamiel D’Hooghe, erevoorzitter en voormalig hoofdredacteur licht in een korte lezing de doelstellingen en de geschiedenis van het tijdschrift en de stichting Orgelkunst toe.

Patrick Roose van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) schetst het belang van het gerestaureerde Le Picardorgel in Vlierbeek en Gilbert Huybens houdt een voordracht over ‘Leuven orgelstad’.

Het decembernummer bijna helemaal gewijd aan historische orgels van Leuven. De instrumenten staan in St. Jan de Doperkerk, Predikherenkerk, St. Kwintenskerk, Jezuiëntenhuis. Ook het onlangs gerestaureerde Le Picardorgel uit de Onze Lieve Vrouwkerk Vlierbeek komt aan de orde.

Bij dit laatste nummer van de dertigste jaargang zit een cd waarop Luk Bastiaens op de orgels van het Groot Begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Vlierbeek muziek speelt van Brusselse hofcomponisten uit de 17e eeuw (Groot Begijnhof) en van Leuvense organisten en kapelmeesters uit de 18e eeuw (Vlierbeek). Tussen de lezingen door laat Bastiaens een paar werken van de cd horen.

Het decembernummer van het tijdschrift met cd is tijdens de jubileumviering te koop voor tien euro. Abonnees van Orgelkunst krijgen een gratis exemplaar.

Aanvang: 15.00 uur, toegang vrij. Wel graag aanmelden, via mail@orgelkunst.be

Meer informatie

www.orgelkunst.be

© 2007 www.orgelnieuws.nl