Votez JSB ? Verkiezingscantates

Votez JSB! Onder deze aansporende titel verscheen een cd met twee ‘verkiezingscantates’ van Johann Sebastian Bach.

Text Example

advertentieEen van de vaste taken van Bach in Leipzig was het schrijven van een cantate ter gelegenheid van de jaarlijkse wisseling van het stadsbestuur. Dat bestond uit dertig voor het leven benoemde leden, waarvan er ieder jaar tien werden belast met regeertaken; de rest fungeerde min of meer als achterwacht. De kerkdienst die deze gebeurtenis markeerde, vond jaarlijks plaats op de eerste maandag na de feestdag van Sint-Bartholomeüs (24 augustus). Bach kon op die momenten altijd groots uitpakken: trompetten en pauken behoorden steevast tot de instrumentale bezetting.

Op deze cd treffen we twee van dergelijke gelegenheidscantates: Wir danken dir, Gott (BWV 29) en Gott, man lobet dich in der Stille (BWV 120). Ze worden uitgevoerd door het Franse Ensemble Unisoni. Het betreft een groep musici die is samengesteld door celliste Valérie Dulac en klaveciniste Anne-Catherine Vinay. Het koor bestaat in dit geval uit acht zangers, die ook de solistische gedeelten voor hun rekening nemen.

Het Thomas-orgel van de St. Pierre d’Albigny, de opnamelocatie, fungeert als continuo-instrument; alle zangers en instrumentalisten staan op de orgeltribune opgesteld. Vanachter het orgel leidt dirigent Nicolas Bucher het geheel. Als intermezzo tussen de cantates speelt hij BWV 532.

Het booklet bevat op de naam van de bouwer na geen enkele informatie over het orgel. Een foto van het orgel ontbreekt ook, evenals een foto waarop het complete gezelschap in actie te zien is.

 


Votez JSB – Cantates pour les élections municipales

Ensemble Unisoni
Nicolas Bucher, orgue et direction

Cantate BWV 120; Prélude et Fugue en Ré Majeur BWV 532; Cantate BWV 29.

Label: Editions Hortus
Nummer: 136
Speelduur: 54’32
Booklet: 24 p. (FR)
Prijs: € 15

Bestellen: website Hortus