Vox Humana  Jrg. 16 nr. 4, Vol. 64 (oktober 2005)

Text Example

advertentieVox Humana  Jrg. 16 nr. 4, Vol. 64 (oktober 2005)

Kwartaalblad van de Harmonium Vereniging Nederland

 

Voor de laatste keer verschijnt de Vox Humana in de Victoriaanse omslag waar het blad de laatste 5 jaar in verscheen. In dit nummer uitgebreide aandacht voor de Harmonium Jaardag welke traditiegetrouw half november plaats zal hebben. Ditmaal in de Paaskerk te Oss.

Onafhankelijk van elkaar reisden twee bestuursleden naar Roemenië, de een als orgelkenner die bij toeval een klokgaaf harmonium aantrof op de orgelgalerij van de orthodoxe kathedraal van Cluj-Napoca. Korte tijd later belande een ander bestuurslid onverwacht op de orgelbank van een vrijwel “uitgestorven” lutherse gemeente in Hammrude waar het reisgezelschap uiteindelijk onder leiding van deze harmoniumspeler  overgaf aan het samen zingen bij het orgel. Overigens beide reizigers kwamen terug met de ervaring omtrent de orgels, die de orgelkenner zo onder woorden bracht: “….omdat men, door de slechte economische omstandigheden, geen geld heeft gehad om de vele historische instrumenten te verknoeien.”

 

In de eerse helft van de 20e eeuw begonnen diverse piano- en harmoniumverkopers met eigen “merken” harmoniums.  Rippen in Den Haag produceerde het merk “Organor” waarvan een HVN’er inmiddels meerdere exemplaren heeft weten te traceren.

In de serie over de harmoniumvleugel gebouwd in opdracht van Franz Liszt in dit nummer de derde aflevering.

 

Uitgebreid wordt verslag gedaan van een concert onder de sterrenhemel in Bennekom door Dirk Luijmes op zijn Kröger zuigwindharmonium met muziek van de Oostenrijkse componist Herman Nitsch die zijn sterrenmuziek rond 1970 (!) componeerde.

 

In de muziekbespreking een werk van de vrijwel autodidacte Berlicumse organist en componist Jan van Nuenen 1880 – 1960(?), zijn compositie Preludium Opus 19.1 uitgegeven in het begin van de 20e eeuw.

 

www.harmoniumvereniging.nl