Wandeltocht langs vier Amsterdamse orgels

orgel mozes en aaronkerk amsterdam
Het Adema-orgel in de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam | © orgelfoto.nl

Zaterdag 30 oktober vindt een orgelwandeltocht plaats langs vier orgels in drie kerken in de Amsterdamse binnenstad. De tocht langs de Westerkerk, Waalse Kerk en Mozes en Aäronkerk vindt plaats onder leiding van Evan Bogerd.

Text Example

advertentieIn ‘zijn’ Westerkerk presenteert Bogerd allereerst het koororgel van Flentrop uit 1963. Daarna is het Duyschot/Vater/Flentrop-orgel te beluisteren. Dit orgel is vorig jaar door Flentrop nog schoongemaakt, nagezien en waar nodig verbeterd.

Jubilerend

De tocht vervolgt naar de Waalse Kerk met het Müller-orgel uit 1734. De route eindigt in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. Hier wordt het dit jaar jubilerende Adema-orgel (1871) in de schijnwerpers gezet met passend romantisch repertoire.

Hervormingsdag

In elke kerk licht Bogerd de karakteristieken van kerk en orgel toe en verzorgt hij een bespeling van zo’n 45 minuten. Hervormingsdag staat centraal in de programma’s met literatuurspel en improvisatie. Daarbij komen werken langs van Sweelinck, Bruhns en Bach tot Widor, Joseph Jongen en Jan Zwart.

Aanmelden

De orgeltocht begint om 11.30 uur in de Westerkerk (Prinsengracht 279) en eindigt tegen 16.30 uur in de Mozes en Aäronkerk. Deelname kost € 30 per persoon, inclusief koffie of thee in de Westerkerk. Voor lunch dient zelf gezorgd te worden. Aanmelden kan via evanbogerd.nl/orgeltocht. Op deze website is tevens meer informatie te vinden.