Wim van Beek gestopt als organist Martinikerk Groningen

Wim van Beek is onlangs gestopt als organist van de Martinikerk te Groningen. Afgelopen november werd in het kerkblad van de protestantse wijkgemeente Martinikerk gemeld dat hij heeft aangegeven zijn functie om gezondheidsredenen niet langer meer te kunnen vervullen. De 86-jarige Van Beek was meer dan zestig jaar organist van de Martinikerk.

Text Example

advertentie‘Dat is een zware beslissing voor hem geweest. Hij is zo vergroeid met dit orgel, dat het zich daarvan losmaken een heel moeilijk proces is’, zo valt in het kerkblad te lezen. Daarin schrijft Van Beek zelf dat hij met veel dankbaarheid terugdenkt aan zijn organistschap in de Martinikerk.

Wim van Beek werd in 1956 organist van de Hervormde Gemeente Groningen en vaste bespeler van het Martini-orgel. Daarvoor was hij organist van de Willemskerk te Den Haag. Van Beek trof het orgel van de Martinikerk niet in optimale conditie. Na vele negentiende-eeuwse wijzigingen was het orgel eind jaren dertig door De Koff elektro-pneumatisch gemaakt. Na demontage vanwege kerkrestauratie zou het nog tot 1984 duren voor Wim van Beek het orgel na restauratie en reconstructie door Ahrend weer in oude glorie kon laten horen.

Door de Protestantse Gemeente Groningen wordt inmiddels naar een opvolger gezocht.

6 Comments

  1. Als er een organist is die aan het Groninger orgelbezit een promotiebijdrage levert, dan is dat SdV. Hij verdient het gewoon de opvolger van WvB – die ik als vertolker op het Martiniorgel zeer hoog waardeer – te worden. Bert van Bezooijen, oud-voorzitter St. Avondtmusyck.

  2. Het is moeilijk voor te stellen: de Martinikerk zonder Wim Van Beek. Met heel veel dankbaarheid denk ik terug aan de jaren dat ik hem iedere zondag mocht horen spelen en waardoor ik de liefde voor perfect orgelspel heb ontwikkeld.

    Wat een opvolger betreft denk ik dat er niet ver gezocht hoeft te worden: zie bij de reactie van de heer Timmer hieronder.

  3. Wim van Beek herinner ik mij, in de weinige concerten dat ik hem beluisterd heb, als een schitterend en doorleefd musicus. Ik wens deze collega nog gezonde jaren toe in zijn hoge seniorenleeftijd.

  4. Met dankbaarheid denk ik aan Wim voor de jaren dat ik bij hem studeerde en altijd op het Martini-orgel mocht studeren.

  5. Ik hoop dat Eeuwe Zijlstra benoemd gaat worden. Ik vind het een geweldig goede organist. Jammer dat hij niet overal in het land wordt gevraagd. Naar mijn mening behoort hij tot de top organisten van Nederland.

  6. Zoeken hoeft niet. De best denkbare opvolger is te vinden in de Immanuelkerk in ‘Stad’.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.