Windspirations [RECENSIE]

Text Example

advertentieWindspirations

Improvisierte Meditationen für Orgel und Saxophon

Torsten Laux, Kleuker-orgel Dietrich Bonhoeffer-Kirche Düsseldorf

Uwe Steinmetz, saxofoon

Summertime (Gershwin); Christ ist erstanden (Von Burgund); Pange lingua gloriosi (Mamertus); An Irish blessing (trad.); Bewahre uns Gott (Ruuth); Die Nacht is vorgedrungen (Petzold) ; Verleih uns Frieden gnädiglich (Luther) ; So liebt Gott die Welt (Bob Chilcott) ; Verleih uns Frieden gnädiglich (Nagel) ; The man I love (Gershwin)

Label: ORGANpromotion

Bestelnummer: OP 8002

Speelduur: 67’17”

Boekje: 8 pagina’s (DU/EN)

Prijs: € 12,00

Muzikale interpretatie * * * *

Programmakeuze * * * *

Keuze van het instrument * * *

Kwaliteit van de opname * * * *

Informatie in het boekje * * *

Grafische vormgeving * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

De combinatie van kerkorgel en saxofoon kan mooie resultaten opleveren, zo bewijzen onder andere de cd’s die het Amsterdamse Orgelpark heeft uitgebracht. Het Duitse label ORGANpromotion heeft een vergelijkbare productie het licht doen zien. Op deze cd brengen organist Torsten Laux en saxofonist Uwe Steinmetz ‘geïmproviseerde meditaties’ over klassieke, jazz- en gospelthema’s ten gehore. In het booklet geven beide musici een korte toelichting op de cd.

Laux en Steinmetz treden regelmatig samen op en vormen daardoor een goed op elkaar ingespeeld duo. Ze wisselen elkaar af, vullen elkaar aan en gaan desnoods dwars door elkaar heen. Zoiets lukt alleen als je weet wat je aan elkaar hebt. Wel een kleine waarschuwing vooraf: wie bij het woord ‘meditatie’ vooral denkt aan easy listening, komt bedrogen uit. Sommige improvisaties zijn inderdaad vrij dromerig en melodisch, maar daartegenover staan ook improvisaties die vrij onstuimig en soms zelfs bijna fragmentarisch klinken. Niet echt een cd om als muzikaal behang te gebruiken dus.

De plaats van opname is de Dietrich Bonhoeffer-Kirche in Düsseldorf. In deze kerk staat een neobarok Kleuker-orgel uit 1968. Waarom voor deze specifieke locatie is gekozen, is me niet echt duidelijk geworden. De klank van het orgel is op zich wel helder en er is een zwelkast aanwezig, maar ik zou zelf toch de voorkeur hebben gegeven aan een kleurrijker instrument in een ruimere akoestiek (om in Düsseldorf te blijven: de St. Peter bijvoorbeeld). Ook in het bijbehorende boekje wordt geen uitleg gegeven over de locatiekeuze. Sterker nog, op de vermelding van de bouwer na is geen enkele informatie over het orgel te vinden. Nogal slordig voor een label met zo’n ambitieuze naam. Via onderstaande link vindt u alsnog een foto en de dispositie.

Hoewel ik van mening ben dat het klinkend resultaat aan overtuigingskracht had kunnen winnen als men een andere opnamelocatie had gekozen, verdienen Laux en Steinmetz een compliment voor hun poging om de klassieke wereld te verbinden met andere werelden. Het feit dat bekende thema’s als basis dienen voor de improvisaties en zo een aanknopingspunt bieden tijdens het luisteren, kan voor geïnteresseerden een extra reden zijn om juist deze cd aan te schaffen. [JOOST VAN BEEK]

Foto en dispositie van het orgel

http://ido-festival.de/Dietrich-Bonhoeffer-Kirche.html

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl