Wolfgang Zerer bespeelt Schnitger-kopie ten bate van nieuw barokorgel Groningen

wolfgang zerer waisenhauskirche basel

Dit najaar moet Bernhardt Edskes’ reconstructie van het Schnitger-orgel in de Lutherse Kerk in Groningen in gebruik worden genomen. Wolfgang Zerer bracht recent een cd uit waarop hij ten bate van dit Groninger orgelproject een eerdere Schnitger-reconstructie door Edskes in Bazel bespeelt.

Text Example

advertentieOrgelbouwer Bernhardt Edskes werkt momenteel aan de bouw van een nieuw barokorgel voor de Lutherse Kerk in Groningen. Daar beschikten ze ooit over een orgel van Arp Schnitger uit 1717, tot de firma P. van Oeckelen het in 1896 verving door een nieuw instrument. De levendige cantatepraktijk ter plaatse en de oprichting van het Lutherse Bach Ensemble vroegen de laatste jaren echter om een passend begeleidingsorgel. Dankzij een grote gift en de genereuze opstelling van de orgelmaker kon het project voor de reconstructie van de voormalige Schnitger in oktober 2015 van start gaan. Maar een kleine ton moest toen nog worden verzameld.

Waisenhauskirche
Wolfgang Zerer, orgeldocent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en de Musikhochschule in Hamburg, draagt aan de totstandkoming van de Groninger Schnitger-reconstructie een steentje bij met de uitgave van deze cd. Hij laat hier horen hoe Bernhardt Edskes zich in 1994 de klankwereld van Schnitger met een kopie al eens eerder had eigengemaakt. Toen was dat het Schnitger-orgel uit 1694 in de Waisenhauskirche te Hamburg wat in kopie in de gelijknamige kerk in Bazel verrees.

Amsterdamse Orpheus
Op dit tweeklaviers orgel (Oberwerk, Brust Positiv, Pedaal, 22 stemmen) in deze voormalige kartuizerkerk speelt Wolfgang Zerer werk uit de Noord-Duitse traditie. Zerer nam als uitgangspunt voor het programma de ‘Amsterdamse Orpheus’, Jan Pieterszoon Sweelinck. Hij speelt dan ook werk van leermeester Sweelinck en leerlingen Scheidt en Scheidemann, maar ook Böhm en Buxtehude. Het orgelgebruik van Zerer is uitstekend te volgen in de vier pagina’s registratieaanwijzigingen in het begeleidende booklet. De opnamen voor deze cd werden in 2015 gemaakt door Jan Willem van Willigen.

 


Wolfgang Zerer – Waisenhauskirche Basel

Werke der Grossmeister der norddeutschen Barock-Orgelliteratur

Praeludium in G (Bruhns); Der Tag, der ist so freudenreich BuxWV 182 (Buxtehude); Canzona in C BuxWV 166 (Buxtehude); Nun lob mein Seel den Herren BuxWV 212 (Buxtehude); Under der Linden grune SwWV 325 (Sweelinck); Vom Himmel hoch, da komm ich her (4 Verse) (Scheidemann); Praeludium in F (Tunder); Dixit Maria ad Angelium (Haßler); Komm, heiliger Geist, Herre Gott BuxWV 200 (Buxtehude); Cantio sacra Vater unser im Himmelreich (SSWV 104) (Scheidt); Ach wie nichtig, ach wie flüchtig (Böhm); Praeludium in d BuxWV 140

Label:
Nummer: BEWZ11.2016
Speelduur: 72’00
Booklet:  28 pagina’s (DE)
Prijs: € 15 (exclusief € 2,50 verzendkosten)
Bestellen: via info@schnitgerorgel2017.nl, onder vermelding van naam en adres

 

Zie ook